Statele Unite au cerut României să înfiinţeze organizaţii neguvernamentale, instituţii media şi fonduri de investiţii în Republica Moldova, dar România nu a avut succesul scontat, parţial din cauza crizei economice şi politice interne, afirmă surse citate de agenţia de analize STRATFOR.
"În condiţiile apropierii alegerilor parlamentare din R. Moldova, fostul stat sovietic devine un câmp de luptă între elementele proruse şi cele prooccidentale. Rusia încearcă să ajungă într-o poziţie avantajoasă, dat fiind că are legături puternice cu generaţia mai în vârstă din R. Moldova şi a reuşit să dividă alianţa prooccidentală de la Chişinău. Însă, pe termen lung, se pune problema dacă Rusia va fi în stare să influenţeze o generaţie mai tânără care se identifică mai mult cu Occidentul", explică agenţia de analize STRATFOR.
R.Moldova este în atenţia puterilor străine datorită poziţiei strategice, notează STRATFOR, subliniind că regiunea a fost un obiect de dispute istorice între Rusia şi puterile din sud-estul Europei, care acum înseamnă România şi, prin extensie, Uniunea Europeană.
"România are profunde legături culturale şi tradiţionale cu R.Moldova şi a consolidat relaţiile politice şi în materie de securitate, în timp ce Rusia menţine trupe pe teritoriul regiunii separatiste Transnistria", explică agenţia de analize.
În contextul alegerilor anticipate, potrivit unor surse citate de STRATFOR, Rusia i-a cerut fostului preşedinte şi liderului comunist Vladimir Voronin să îl susţină fie pe Marian Lupu, fie să construiască o coaliţie cu Vlad Filat după scrutin, situaţii care ar constitui lovituri fatale la adresa coaliţiei proeuropene.
"În ambele cazuri, cel care va avea de pierdut probabil va fi preşedintele prooccidental (mai ales proromân) Mihai Ghimpu, a cărui popularitate este în scădere", subliniază STRATFOR.
Potrivit unor surse citate de STRATFOR, Statele Unite au cerut României să înfiinţeze organizaţii neguveramentale, instituţii de presă şi fonduri de investiţii în R. Moldova, dar Bucureştiul nu a avut succes în acest demers, parţial din cauza crizei economice şi politice de pe plan intern.
"Însă, în timp ce Rusia îşi pregăteşte terenul pentru a avea o revenire în R. Moldova, adevărul este că influenţa rusă nu dispăruse niciodată. Deşi AIE a guvernat ţara în ultimele 18 luni, Guvernul interimar a fost slab şi nu a avut mare succes. Principalul susţinător al Guvernului, România, nu a reuşit să creeze o mişcare capabilă să îi consolideze poziţia în R.Moldova", apreciază STRATFOR, informeaza Mediafax.