Sarbatoarea "Ziua Nationala a Vinului" a fost instituita prin Hotarirea Parlamentului 433-XII din 26 decembrie 1990 cu privire la zilele de sarbatoare si de odihna in Republica Moldova si se sarbatoreste anual incepind cu 2002 in a doua simbata si duminica a lunii octombrie la nivel national in capitala tarii - municipiul Chisinau si duminica - in centrele raionale ale republicii.
Scopul manifestarii consta in promovarea si consolidarea imaginii tarii noastre ca un important stat vitivinicol, asigurarea suportului pentru dezvoltarea sectorului vitivinicol, cunoasterea produselor vinicole, facilitarea procesului de includere a Moldovei pe traseele internationale turistice ale vinului, atragerea investitorilor si turistilor, sporirea consumului intern de bauturi de inalta calitate, familiarizarea cu obiceiurile, cultura si traditiile poporului.
Anul acesta ne aflam la editia cu numarul noua al acestui important eveniment pentru vinificatorii, viticultorii si pepinieristii din tara, dar si pentru intreg poporul, deoarece, parafrazindu-l pe marele Eminescu "Tot romanul e ... vinificator".
Editia 2010 a Sarbatorii va avea loc la 9-10 octombrie pe teritoriul Centrului International de Expozitii "Moldexpo" S.A.
Pe parcursul a doua zile vot fi desfasurate un sir de manifestari, care includ inaugurarea oficiala a sarbatorii, prezentarea productiei vitivinicole fabricate de participanti, degustatii publice si profesioniste, prezentari, concursuri, programe artistice si teatralizate, turistice, expuneri a obiectelor de artizanat a mesterilor populari si a bucatariei nationale etc. Vizitatorii si oaspetii sarbatorii vor avea posibilitatea sa savureze din farmecul vinurilor moldovenesti, sa se familiarizeze cu cultura, traditiile si obiceiurile nationale.
Participanti ai evenimentului vor fi companiile vitivinicole, unitatile de alimentatie publica, mesterii populari, colective artistice profesionale si de amatori. Publicul spectator va avea posibilitatea nu numai sa degusteze vinuri si struguri la standurile expozitionale, dar si sa procure produsele preferate.
Manifestatiile dedicate evenimentului vor include de asemenea multe decernari printre care "Marele premiu", cei mai performanti pepinieristi viticoli, viticultori, cultivatori de struguri pentru masa, producatori si exportatori de vinuri, cei mai iscusiti vinificatori amatori.
In cadrul sarbatorii vor fi organizate de catre agentiile turistice vizitarea celor mai vestite vinarii, inclusiv orasele subterane de la Cricova, Milestii Mici si Pivnitele Branesti, precum si a monumentelor culturale si istorice.
Traditional, evenimentul se va finaliza cu mentionarea celor mai buni participanti, inchiderea oficiala si spectacolul pirotehnic.