Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.10.2010

NewsIn: Romania plateste aproape 10.000 de euro pe luna pentru chiria ICR de la Chisinau

Romania plateste lunar Guvernului R. Moldova o chirie de 9.800 de euro fara TVA pentru Institutului Cultural "Mihai Eminescu" de la Chisinau, al carui sediu a fost inaugurat in urma cu doua saptamani, in prezenta ministrului de externe, Teodor Baconschi, si a omologului sau moldovean, Iurie Leanca.

"Chiria pentru sediul ICR este de 9.800 de euro (13.684 de dolari) fara TVA, iar contractul este incheiat pentru un an", a informat Ministerul roman de Externe.

Contractul este incheiat cu Directia de Administrare a Cladirilor din cadrul Cancelariei Guvernului de la Chisinau, a precizat, la randul sau, Igor Volnitchi, purtatorul de cuvant al Guvernului de la Chisinau. El a mai spus ca este vorba despre un contract incheiat pentru de un an.

Purtatorul de cuvant al Guvernului de la Chisinau a evitat sa dea detalii in legatura cu chiria pentru sediul ICR, dar a adaugat ca suma avansata este pretul standard practicat de Guvernul R. Moldova si a mentionat ca reparatiile la cladire vor fi suportate de partea romana.

Ministrul de externe,Teodor Baconschi, a inaugurat la 29 septembrie Institutul Cultural Roman "Mihai Eminescu" din Chisinau, alaturi de omologul din Republica Moldova, Iurie Leanca, de presedintele ICR, Horia-Roman Patapievici, si de directorul ICR Chisinau, Petre Guran.

Deschiderea Institutului de la Chisinau a avut loc pe fondul unei polemici interne in R. Moldova cu privire la sediul atribuit institutiei romane.

Pr emierul Vlad Filat a propus initial ca o cladire din strada Nicolae Iorga 24 din Chisinau, facand parte din ansamblul rezidential al presedintelui interimar, Mihai Ghimpu, sa fie atribuita, din 29 septembrie, Institutului Cultural Roman "Mihai Eminescu". Propunerea prim-ministrului nu s-a bucurat de totala sustinere in randul membrilor guvernului.

Cancelaria primului-ministru sustinea ca spatiul nu este utilizat de catre Presedintie si de aceea a facut propunerea. Ulterior, guvernul a anuntat ca in urma unei convorbiri pe care prim-ministrul Vlad Filat a avut-o cu ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Republica Moldova, Marius Lazurca, s-a stabilit identificarea unui alt spatiu in care sa-si desfasoare activitatea Institutul Cultural Roman "Mihai Eminescu".

Cu o zi inaintea inaugurarii ICR, institutia a primit un imobil de pe adresa strada Mateevici, 79, din centrul Chisinaului, o cladire de 990 de metri patrati.

Potrivit Registrului monumentelor de istorie si cultura a municipiului Chisinau, imobilul este vila inginerului V.Pronin, monument de arhitectura si istorie de insemnatate nationala, care a fost construit la inceputul secolului al XX-lea pentru regina Serbiei, originara din Chisinau, Natalia Obrenovici, nascuta Chesco. In anii interbelici a fost sediul Institutului Roman de Sociologie, filiala din Basarabia. In ultimii ani, in cladire era amplasata cantina Cancelariei Guvernului.

La randul sau, R. Moldova si-a ianugurat oficial, vineri seara, consulatul de la Iasi. Ministrii de externe din Romania si Republica Moldova, Teodor Baconschi si Iurie Leanca, au participat la acest eveniment, ambii oficiali subliniind, in discursurile lor, imbunatatirea relatiilor dintre cele doua tari.

Imobilul in care functioneaza Consulatul General al Republicii Moldova la Iasi a fost pus la dispozitia autoritatilor moldovene gratuit, pentru o perioada de trei ani, de Universitatea privata "Petre Andrei" din Iasi. "Am incheiat un contract pe o durata de trei ani si am pus la dispozitie imobilul cu titlu gratuit. Este un spatiu de 300 de metri patrati care se preteaza pentru birouri. Am renovat imobilul din resurse proprii inainte de a-l preda" a declarat, vineri, rectorul Universitatii "Petre Andrei", Doru Tompea.

Autoritatile locale din Iasi au propus Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene din Republica Moldova sapte spatii pentru a deschide acest consulat, insa oficialii de peste Prut au ales imobilul propus de catre Universitatea "Petre Andrei".

Ministerul de Externe din Republica Moldova a solicitat Iasiului inca de anul trecut un spatiu adecvat pentru functionarea consulatului. La sfarsitul lunii aprilie, aflat la Iasi, presedintele Traian Basescu le reprosa autoritatilor iesene ca nu au reusit, de aproape un an, sa identifice un spatiu adecvat in care sa functioneze Consulatul Republicii Moldova. Primarul Iasiului l-a asigurat in cele din urma pe presedinte ca a identificat o cladire adecvata.

Mihai Capatana, secretarul general al Ministerului de Externe de la Chisinau, declara in iulie, la Europa Libera, ca partea moldoveana se afla in asteptarea unor propuneri din partea Primariei din Iasi. "Ei ne-au promis ca ne vor da cu titlul gratuit un oficiu pentru acest consulat. Propuneri am avut mai multe", a spus Capatana.

Romania a deschis la 9 iulie doua consulate in Republica Moldova, la Cahul si Balti. Sunt primele institutii de acest gen deschise de o tara membra UE in afara capitalei moldovene, dupa cum remarca ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, care a inaugurat consulatul de la Balti alaturi de omologul sau, Iurie Leanca.

Conform intelegerii la care au ajuns cele doua parti la sfarsitul anului trecut, si Republica Moldova urma sa deschida un consulat la Iasi. Solicitarea era mai veche, inca din perioada regimului comunist al lui Vladimir Voronin, care conditiona astfel deschiderea consulatelor romanesti de la Balti si Cahul. Vechea guvernare de la Chisinau a mentionat chiar, la un moment dat, si deschiderea unui consulat moldovenesc la Constanta, in contrapartida la cele doua consulate romanesti.

In prezent, in Republica Moldova activeaza trei consulate ale Romaniei - la Cahul, Chisinau si Balti, iar in Romania exista doua consulate ale Republicii Moldova - la Bucuresti si la Iasi.

Sursa: NewsIn

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus