Centrul de analiză american, Stratfor, susţine că SUA au cerut României să creeze în R. Moldova ONG-uri, instituţii media şi instrumente de investiţii. Stratfor apreciază că Bucureştiul nu a avut succesul scontat şi nu a reuşit să-şi consolideze poziţia în relaţia cu Chişinăul - o concluzie respinsă de politicieni de la Chişinău.
Potrivit unor surse anonime citate de centrul de analiză Stratfor, Statele Unite au cerut României să înfiinţeze organizaţii neguvernamentale, instituţii de presă şi instrumente care să faciliteze investiţiile în Republica Moldova, însă Bucureştiul nu a avut succes în acest demers - parţial din cauza crizei economice care a afectat România, dar şi ca urmare a crizei politice interne.
R. Moldova este în atenţia puterilor străine datorită poziţiei strategice, notează Stratfor, subliniind că regiunea a fost un obiect de dispute istorice între Rusia şi puterile din sud-estul Europei, care acum înseamnă România şi, prin extensie, Uniunea Europeană. „În condiţiile apropierii alegerilor parlamentare din R. Moldova, fostul stat sovietic devine un câmp de luptă între elementele proruse şi cele prooccidentale. Rusia încearcă să ajungă într-o poziţie avantajoasă, dat fiind că are legături puternice cu generaţia mai în vârstă din R. Moldova şi a reuşit să dividă alianţa prooccidentală de la Chişinău. Însă, pe termen lung, se pune problema dacă Rusia va fi în stare să influenţeze o generaţie mai tânără care se identifică mai mult cu Occidentul", explică centrul de analiză, supranumit în mediile diplomatice internaţionale „CIA‑ul privat".
Conform surselor citate de Stratfor, Rusia i-a cerut fostului preşedinte comunist Vladimir Voronin ca după scrutinul din noiembrie fie să îl susţină pe liderul Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu (care a demisionat din Partidul Comunist pentru a-şi crea formaţiunea), fie să construiască o coaliţie cu liderul liberal-democrat, Vlad Filat. Ambele situaţii ar constitui lovituri fatale la adresa coaliţiei proeuropene: „În ambele cazuri, cel care va avea de pierdut probabil va fi preşedintele prooccidental (mai ales proromân), Mihai Ghimpu, a cărui popularitate este în scădere", consideră analiştii Stratfor. Unul dintre motivele pentru această situaţie, consideră grupul de reflecţie, este acela că, „deşi AIE a guvernat ţara în ultimele 18 luni, guvernul interimar a fost slab şi nu a avut mare succes". „Principalul susţinător al Guvernului, România, nu a reuşit să creeze o mişcare capabilă să îi consolideze poziţia în R. Moldova", apreciază centrul de analiză cu sediul în Houston, Texas.
Administraţia prezidenţială de la Bucureşti a refuzat să facă orice fel de comentarii cu privire la analiza Stratfor, observând că centrul de analiză „nu atribuie informaţia unor surse", în timp ce MAE român a comunicat că trebuie să analizeze textul Stratfor înainte de a face orice apreciere.
Observatori mai apropiaţi geografic de subiect văd însă lucrurile diferit de analiştii Stratfor. Oazu Nantoi, membru al parlamentului R. Moldova din partea PDM, consideră „bizară" presupunerea că investitorii ar putea veni în Moldova la cererea statului român şi apreciază că România este prezentă şi asistă Chişinăul în mod substanţial. Fost director de proiecte la Institutul pentru Politici Publice înainte de a intra în politică, Nantoi aminteşte de sprijinul diplomatic susţinut pe care România îl acordă Moldovei în interiorul UE, dar şi de ajutorul financiar de 100 milioane de euro acordat de Guvernul român, „în pofida crizei financiare". În privinţa strategiilor politice ale PDM evocate de sursele Stratfor, Nantoi a apreciat că, deşi „nu exclude" nici un scenariu postelectoral, „este foarte puţin probabil ca Partidul Democrat să răspundă favorabil unei oferte de alianţă postelectorală venite din partea comuniştilor". (România Liberă)