Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
12.10.2010

Bani falşi contra droguri- afacere eşuată

Ofiţerii Direcţiei combatere a crimei organizate din cadrul Direcţiei generale servicii operative a Ministerului Afacerilor Interne au documentat activitatea infracţională a unei grupări criminale din municipiul Chişinău specializată în fabricarea şi punerea în circulaţie a banilor falşi, în special a bancnotelor de 20, 50 şi 100 lei MDA. În scopul identificării persoanelor implicate şi stabilirii „oficiului" grupării au desfăşurat un şir de acţiuni operative de invesigaţie.

Ca rezultat, oamenii legii au stabilit că membrii grupării deţineau în capitală un local special amenajat, dotat cu tehnică modernă unde, paralel cu activitatea legală, fabricau lei falşi. Bancnotele contrafăcute erau puse în circulaţie conform unui plan bine gândit. Pe bani falşi, suspecţii procuraru droguri de la comercianţi de substanţe narcotice din zona de nord a ţării, fiind siguri că dacă cumpărătorii vor depista falsul banilor, nu vor denunţa la poliţie pe motiv că vor avea frică de a nu fi reţinuţi pentru infracţiunile săvârşite de ei. De menţionat, însă, că astfel de bancnote false au fost depistate şi în reţeaua de comerţ.
Primul suspect identificat de poliţie s-a dovedit a fi un bălţean, în vârstă de 42 de ani. Rolul acestuia era de a pune în circulaţie lei falşi în partide mari, acesta fiind consumator de droguri, iar banii falsificaţi îi primeşte de la o firmă din municipiul Chişinău.

Angajaţii DCCO MAI au efectuat două achiziţii de control în sumă de 9 000 lei şi 26 520 lei. Ca rezultat, a fost stabilit tot itinerarul şi locul fabricării bancnotelor şi persoana responsabilă de fabricarea acestora, un chişinăuian, în vârstă de 24 de ani. Banii erau fabricaţi într-un oficiu inchiriat de acesta, în sectorul Centru al capitalei. Minifabrica era dotată cu tehnică modernă de tipografie, lazere, copiatoare, laminatoare etc., şi pe lîngă serviciile legale de tipografie, aici erau falsificaţi şi leii moldoveneşti.

Recent, cel de-al doilea suspect a fost reţinut în flagrant, în momentul în care punea în circulaţie circa 70 000 de lei cu semne vădite de falsificare.

În timpul operaţiunii suspectul a blocat intrarea în oficiu încercînd să distrugă urmele infracţiunii, din acest motiv colaboratorii DCCO MAI au aplicat forţa fizică şi mijloacele speciale. Fiind efectuată percheziţia din oficiu a fost ridicată toată tehnica utilizată în scopuri infracţionale.

În acest caz a fost iniţiată o cauză penală în baza art. 236 alin.1 Cod Penal al RM. Cei doi suspecţi se află în arestul poliţiei, iar oamenii legii desfăşoară acţiunile necesare menite să identifice şi să reţină toate persoanele implicate, informează Centrul de presă al MAI.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus