Inaugurarea oficială a sesiunii Grupului Egmont a avut loc în dimineaţa zilei de azi 12 octombrie la hotelul Leogrand, debutînd cu un cuvînt de salut al Prim-ministrului Republicii Moldova Vlad Filat. „Sunt onorat să particip la deschiderea şedinţei solemne a Grupului de lucru EGMONT, care pentru prima dată se desfăşoară la Chişinău. Este un eveniment important pentru ţara noastră, care, alături de alte state, s-a angajat ferm în prevenirea şi combaterea fenomenului de spălare a banilor, dar şi a fenomenului de finanţare a terorismului", a spus premierul.
Potrivit lui Filat, Statutul de membru al Grupului EGMONT, obţinut de Republica Moldova la 27 mai 2008, este o motivare suplimentară pentru noi de a avansa în realizarea obiectivelor stabilite, dar şi o recunoaştere din partea comunităţii internaţionale a progreselor înregistrate de ţara noastră în prevenirea şi combaterea fenomenului de spălare a banilor şi de finanţare a terorismului. "Guvernul susţine eforturile autorităţii naţionale responsabile de analiza, monitorizarea şi investigarea faptelor suspecte de implicare în spălarea banilor şi acordă asistenţa necesară în asigurarea tehnico-materială şi financiară pentru a corespunde standardelor internaţionale în domeniu, a opinat şeful cabinetului de miniştri. Astfel, toate aceste acţiuni, care au fost susţinute atît de instituţiile bancare, cît şi de societatea civilă, în final s-au soldat cu stabilirea unui sistem eficient de prevenire şi combatere a spălării banilor şi finanţării terorismului în Republica Moldova, care a contribuit substanţial la stabilirea condiţiilor pentru edificarea mediului necesar efectuării tranzacţiilor financiare transparente. Iar implementarea acestui sistem asigură instituţiilor financiare reducerea riscului de a fi expuse fraudelor financiare, spălării fondurilor obţinute ilicit, fapt care în consecinţă sporeşte gradul de credibilitate pe pieţele externe, precum şi consolidează corectitudinea tranzacţiilor financiare.
Cu toate acestea, exigenţele timpului, standardele internaţionale, inclusiv evoluţia proceselor infracţionale stabilesc noi priorităţi şi provocări pentru sistemul autohton. Avansarea în domeniul circulaţiei informaţiei, capitalului, persoanelor, bunurilor şi serviciilor necesită modificarea concepţiei tradiţionale şi a atitudinii faţă de crimele transnaţionale. Asemenea abordare a fost susţinută de către partenerii noştri europeni în cadrul negocierilor privind încheierea Acordului de asociere Republica Moldova -Uniunea Europeană."
Directorul CCCEC Viorel Chetraru a declarat că, începând cu 15 septembrie 2003 în cadrul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei a fost înfiinţată o structură autonomă şi independentă, Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, specializată nemijlocit în prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi responsabilă de implementarea politicilor şi strategiilor în acest domeniu. Actualmente, SPCSB este o subdiviziune profesionistă, care participă direct la dezvoltarea şi promovarea sistemului AML/CFT autohton în strictă conformitate cu cerinţele celor 40+9 recomandări FATF.
Potrivit CCCEC, preşedintele Grupului Egmont, Bodwijn Verhelst, în alocuţiunea sa a mulţumit pentru ospitalitatea Republicii Moldova şi a accentuat gradul înalt de pregătire a evenimentului. Bodwijn Verhelstşi şi-a exprimat speranţa că sesiunea de lucru va fi una eficientă şi constructivă, care va rezulta în noi succese în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor şi finanţării terorismului. Prezentă la for, Ema Tăbîrţă, vice-guvernatorul BNM a subliniat că eforturile depuse de către ţările lumii în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor sunt extrem de importante în contextul securizării sistemului bancar prin prisma identificării tranzacţiilor suspecte.