Uniunea Europeana ar putea cere Rusiei sa-i incredinteze ei soarta Transnistriei. Potrivit expertului Alexander Rarh, acesta va fi principalul subiect al summitului trilateral Rusia-Germania-Franta, care se va desfasura in perioada 17-18 octombrie, scrie NG.
Deocamdata, nu se stie exact ce va primi in schimb Rusia, dar un lucru pare a fi clar: initiativele presedintelui Dmitri Medvedev de consolidare a securitatii europene vor primi unda verde.
Doua fapte par a confirma acest scenariu: In cadrul intalnirii pe care a avut-o cu premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, in luna mai a acestui an, Angela Merkel a promis ca Germania sustine rezolvarea conflictului transnistrean si va interveni pe langa Rusia in acest sens.
In plus, in cadrul recentei vizite pe care a efectuat-o la Bucuresti, in 12 octombrie, cancelarul german a subliniat, dupa discutiile pe care le-a purtat cu presedintele Traian Basescu, ca "obiectivul nostru e sa rezolvam conflictul dintre Moldova si Transnistria. Cred ca Romania poate juca aici un rol important. De asemenea, stiu ca se fac eforturi pentru semnarea unui tratat de frontiera de catre Romania si Moldova".
Surse din Ministerul moldovean de externe au confirmat ca tratative pe aceasta tema se poarta atat cu autoritatile de la Chisinau, cat si cu Tiraspolul, scrie Nezavisimaia Gazeta.
Zilele trecute, reprezentantul permanent al UE in Moldova a declarat, la sedinta Consiliului permanent al OCSE, ca Rusia trebuie sa-si suspende activitatea de mentinere a pacii in Transnistria si ca formatul actual de reglementare a conflictului de pe Nistru, "5+2", trebuie modificat.
UE si SUA, care, in prezent, au calitatea de observatori si figureaza, in formula respectiva, cu cifra 2, trebuie sa primeasca statutul de mediatori, functie indeplinita, incepand din 1992, de Rusia, Ucraina si OSCE.
"UE analizeaza modalitatile de rezolvare a conflictelor inghetate din Europa. Germania a devenit membru al Consiliului de Securitate al ONU si va ridica inclusiv acolo problema solutionarii conflictelor teritoriale. In cadrul acestei initiative se inscrie si propunerea facuta de cancelarul Angela Merkel presedintelui rus, Dmitri Medvedev", a explicat pentru NG Alexander Rarh directorul Centrului de pe langa Consiliul german de politica externa.
"Am stat de vorba cu deputatii Bundestagului, ei cred ca situatia de pe Nistru poate fi rezolvata mai simplu decat conflictele din Nagorno-Karabah sau din Georgia. Transnistria este mai aproape de Europa. Iar Moldova are sanse reale de a adera la UE impreuna cu Transnistria, care poate primi statut de autonomie, de teritoriu cu autogurvernare. Germania considera ca daca in UE vor fi primite Serbia si Croatia, de ce nu poate fi acceptata si Moldova? Si suntem convinsi ca soarta Moldovei si a Transnistriei trebuie dezbatuta nu de Romania cu Rusia, ci de UE cu Rusia. Mai ales ca aceasta reprezinta o chestiune de securitate europeana. In cazul rezolvarii ei, ceea ce presupune retragerea trupelor rusesti din Transnistria, Romania s-ar putea afla in fata unei probleme, aceea de a renunta la o parte din armamentul conventional, ceea ce ar putea insemna ca Rusiei sa-i fie formulata o cerinta similara. In prezent, Rusia este privita ca o parte care se afla in tabara Transnistriei si care franeaza procesul de reglementare. Despre asta se va vorbi la intalnirea dintre cancelarul Angela Merkel, presedintele Nicolas Sakozy si seful statului rus, Dmitri Medvedev", a explicat Rarh.
El a mentionat ca, daca Transnistriei i se spune ca perspectiva europeana inseamna, de fapt, avantaje economice pentru regiune, nu se stie insa ce va primi in schimb Rusia. Un lucru este clar: initiativele lui Medvedev de consolidare a securitatii europene vor primi unda verde.
"Moscovei i se va demonstra ca punctul ei de vedere este luat in considerare, ca parerea ei conteaza", a estimat expertul. Directorul Institutului european de la Chisinau, Viorel Ciubotaru, atrage atentia ca UE si SUA "pot primi statutul de mediatori numai cu acordul Rusiei".
In ceea ce priveste operatiunea de mentinere a pacii, ea nu va lua sfarsit, ci se va transforma intr-una civila. "Ideea nu este noua, dar partile nu au reusit sa ajunga la o rezolvare fara mediatori", scrie HotNews.ro