Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Preşedintele Corporaţiei Provocările Mileniului, Daniel Yohannes, urmată de şedinţa Consiliului de Observatori al Fondului Provocările Mileniului Moldova, a relatat Direcţia comunicare şi relaţii cu presă de la Guvern.
Întrevederea a avut loc cu participarea Ambasadorului Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în Republica Moldova, Asif J. Chaudhry şi a ministrului de Stat al Republicii Moldova, Victor Bodiu.
Preşedintele Corporaţiei Provocările Mileniului, Daniel Yohannes a optat pentru extinderea colaborării bilaterale, menţionînd necesitatea atragerii investiţiilor în economia Republicii Moldova, inclusiv a companiilor private din SUA.
În cadrul şedinţei Consiliului de Observatori al Fondului Provocărilor Mileniului Moldova, prezidate de Prim-ministrul Vlad Filat, în prezenţa Preşedintelui Corporaţiei Provocările Mileniului, Daniel Yohannes, au fost aprobate decizii care vor asigura eficienţa valorificării celor 262 milioane de dolari din Programul „Compact".
Membrii Consiliului de Observatori, care reprezintă Guvernul, societatea civilă şi mediul de afaceri din Republica Moldova, au aprobat Planul de monitorizare şi evaluare a Fondului Provocările Mileniului Moldova pentru următorii cinci ani, precum şi compania care va asista Moldova în reformarea sectorului de irigare.
Potrivit Planului de monitorizare şi evaluare a Fondului Provocările Mileniului Moldova, de reabilitarea drumurilor urmează să beneficieze peste 270 mii de persoane, de reabilitarea sistemului de irigare - peste 3000 de gospodării agricole sau circa 17 mii de proprietari de terenuri agricole. De asemenea, implementarea Programului Compact va influenţa creşterea profitului anual agricol de la 180 de dolari per hectar, atestat în prezent, pînă la 390 de dolari, către 2015 etc. Totodată, Planul de monitorizare şi evaluare a Fondului stabileşte reguli de monitorizare a utilizării mijloacelor financiare acordate în cadrul Programului „Compact" pentru a asigura eficienţa şi transparenţa în procesul de implementare a Programului.
În cadrul aceleiaşi şedinţe, Consiliul de observatori a aprobat rezultatele negocierilor cu compania olandeza „Euroconsult Mott MacDonald", care va acorda începînd cu 15 noiembrie 2010, asistenţă Republicii Moldova în efectuarea reformei sectorului de irigare, prin crearea asociaţiilor utilizatorilor de apă (AUA) pentru irigare, fortificarea capacităţilor acestora intru asigurarea gestionarii eficiente şi durabile a sistemelor de irigare nemijlocit de către utilizatori, efectuarea transferului legal al responsabilităţilor de management a sistemelor centralizate de irigare de la Agenţia de Stat "Apele Moldovei" către AUA, activităţi ce ţin de îmbunătăţirea cadrului legal şi instituţional care vor contribui la susţinerea Guvernului în îmbunătăţirea gestionării resurselor de apă şi evaluarea disponibilităţii apei în viitor în vederea promovării creşterii durabile a sectorului agricol.
Programul „Compact" al Corporaţiei Provocările Mileniului a fost semnat în ianuarie 2010 de către Guvernele SUA şi Republicii Moldova şi a intrat în vigoare pe 1 septembrie curent. Valoarea Programului constituie 262 milioane de dolari, alocaţi în formă de grant pentru perioada 2010-215, pentru creşterea veniturilor populaţiei din Republica Moldova prin dezvoltarea infrastructurii drumurilor, renovarea sistemelor de irigare şi stimularea trecerii la o agricultură de performanţă.