Trimite e-mail | Printeaza
Externe
19.10.2010

Germania caută forţă de muncă specializată

Potrivit unui sondaj al Camerei Germane de Comerţ şi Industrie, 70% din firmele germane se confruntă deja, la nivel general sau parţial, cu greutăţi în găsirea de lucrători calificaţi pentru diferite posturi disponibile.

Această tendinţă se va accentua odată cu accelerarea creşterii economiei germane. Guvernul german vrea să faciliteze acum accesul pe piaţa muncii a imigranţilor specializaţi, recunoscându-le calificările obţinute în ţările de origine.

În ţările lor erau doctori, ingineri sau profesori, în Germania sunt şoferi de taxi, chelneri, oameni de serviciu sau şomeri. Este vorba de imigranţi ale căror calificări nu sunt recunoscute. Guvernul german estimează că ar exista în jur de 300.000 de astfel de persoane în Republica Federală, ale căror calificări nu sunt folosite.

Oficiul pentru Integrare şi Migraţie vorbeşte în raportul său anual de un adevărat "Brain Waste", o irosire a unor cunoştiinţe foarte utile.  Acest aspect urmează să se schimbe.

Coaliţia de la Berlin va adopta la începutul anului viitor un proiect de lege în acest sens. Imigranţii specializaţi vor avea dreptul să le fie recunoscute calificările, după cum spune politicianul liberal Serkan Tören:

"Există un potenţial uriaş de forţă de muncă înalt calificată, ingineri şi alţi specialişti, care nu îşi pot exercita profesia pentru că diplomele nu le sunt recunoscute. Pentru economia noastră va reprezenta un ajutor imens să-i includem pe aceştia în piaţa muncii, vom reduce astfel deficitul de lucrători calificaţi. Este şi o şansă pentru aceste persoane de a ieşi din sfera ajutoarelor sociale sau de a evolua profesional."

În prezent, sute de autorităţi diferite se ocupă în Germania de recunoaşterea diplomelor obţinute în străinătate. Dacă este vorba de absolvenţi de facultăţi, certificatele acestora se recunosc la nivel federal. În cazul doctorilor, există asociaţii profesionale care se ocupă de recunoaşterea diplomelor. Meşteşugarii depind de organizaţiile regionale de profil.

Noua lege va crea în fiecare zonă o autoritate unică, ceea ce va grăbi întregul proces. Solicitantul va primi un răspuns în maximum şase luni.

Inginerii sau doctorii străini care trăiesc în Germania ar putea lucra în domenii conexe până la recunoaşterea completă a diplomelor lor, urmând eventual să frecventeze cursuri suplimentare de specializare.

Politicianul creştin-democrat Wolfgang Bosbach respinge însă criticile potrivit cărora piaţa germană a muncii ar fi greu accesibilă pentru imigranţi.

"Mii de persoane calificate din aşa-numite state terţe au venit în ultimul an în Germania. Am schimbt, în ultima perioadă şi cadrul juridic pentru a facilita accesul acestora. "

Bosbach aminteşte în acest sens că studenţii străini care obţin diplome de la universităţi germane au la dispoziţie un an pentru a-şi găsi un loc de muncă în Germania în domeniul lor de specialitate. Mii de cetăţeni ar fi profitat deja de această prevedere.

Bosbach menţionează şi anularea, începând din mai 2011,  a restricţiilor pe piaţa germană a muncii pentru cetăţenii tuturor statelor din UE, cu excepţia României şi Bulgariei.

"Avem însă în continuare de cinci ori mai mulţi şomeri decât locuri de muncă disponibile", arată politicianul conservator german. El susţine că recalificarea profesională a şomerilor germani trebuie să aibă prioritate faţă de extinderea imigraţiei.

În anul de criză 2009, 34.000 de posturi de inginer au rămas neocupate pe piaţa germană a muncii. Locuri disponibile se găsesc şi în domeniul electric sau în cel al îngrijirii bătrânilor. Experţii avertizează că deficitul de forţă de muncă înalt calificată va fi accentuat şi de scăderea ratei natalităţii.

Guvernul german încearcă acum să rezolve aceste probleme. Pe de o parte, vor fi recunoscute calificările, pe de altă parte ministrul economiei, liberalul Rainer Brüderle, vrea să faciliteze imigrarea lucrătorilor specializaţi:

"Germania are dreptul legitim să decidă în privinţa imigranţilor calificaţi: pe cine chemăm, cine vine la noi, cine nu vine. Recomand introducerea unui sistem pe bază de puncte, în care să fie reflectate criterii precum calificările profesionale, cunoştinţele de limba germană, vârsta."

La jumătatea lunii viitoare, noua strategie a guvernului german în ceea ce priveşte accesul pe piaţa muncii al imigranţilor calificaţi va fi gata de dezbatere în Parlament. (DW)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus