Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.10.2010

MAE roman: Titulatura documentului privind regimul frontierei dintre Romania si R. Moldova e inca nedecisa

MAE roman: Titulatura documentului privind regimul frontierei dintre Romania si R. Moldova e inca nedecisa

Documentul care va reglementa regimul frontierei intre Romania si Republica Moldova este convenit in cea mai mare parte, dar exista elemente asupra carora se poarta discutii in continuare, unul dintre aceste aspecte inca nedecise fiind si titlul textului, a informat MAE, la solicitarea NewsIn.

Documentul "va reglementa asistenta si cooperarea mutuala intre Romania si Republica Moldova", a precizat MAE.

"Relatia bilaterala se deruleaza intr-o atmosfera deschisa si, fiind un document tehnic, efectele acestuia vor fi limitate la caracteristicile acestui text", mai spune MAE.

In ceea ce priveste stabilirea unei date a semnarii, aceasta va fi posibila doar dupa finalizarea in intregime a textului, declara MAE. Nu exista vreo conditionare (din partea vreunei organizatii internationale - n.r.) legata de incheierea acestui tratat, iar semnarea sa va avea loc dupa finalizarea negocierilor, potrivit Ministerului de Externe.

Duminica, presedintele Traian Basescu a declarat ca Romania ar putea semna un acord privind regimul de frontiera cu R. Moldova, intr-un efort diplomatic de a consolida credibilitatea AIE in lupta sa electorala cu comunistii, care astfel si-ar pierde argumentul ca Romania vrea sa acapareze R. Moldova.

Alegerile legislative anticipate din R. Moldova sunt programate la 28 noiembrie.

Importanta unui astfel de document, arata MAE in raspunsul la solicitarea NewsIn, consta in aceea ca va contine prevederi ce vor reglementa aspectele tehnice, concrete, referitoare la regimul juridic al frontierei dintre cele doua state - de exemplu modul de marcare pe teren a frontierei, reglementarea problemelor referitoare la construirea de obiective comune la frontiera, intretinerea frontierei, constituirea si functionarea unei Comisii mixte pentru verificarea traseului frontierei de stat si intretinerea semnelor de frontiera,  modul de folosire a apelor de frontiera, cailor ferate, soselelor, precum si a altor instalatii de comunicatii care traverseaza frontiera de stat etc.

In prezent, in lipsa unui astfel de document, aspectele punctuale legate de chestiunile de frontiera sunt reglementate de la caz la caz, in colaborare intre autoritatile romane competente (Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, autoritatile locale etc.) si cele omoloage din Republica Moldova.

Dupa semnarea si intrarea in vigoare a tratatului care va reglementa colaborarea in gestiunea frontierei comune, acesta va deveni parte integranta a cadrului juridic bilateral intre cele doua state. Cadrul juridic bilateral cuprinde in prezent peste 30 acorduri incheiate la nivel statal si guvernamental, reglementand diferite domenii de colaborare.

Tratatul politic de baza si cel privind regimul de frontiera sunt doua documente asupra carora Romania si Republica Moldova discuta de 19 ani, insa de multe ori negocierile au dat impresia de impotmolire sau au constituit motive de tensiune in relatia bilaterala. In decembrie 2007, in timpul guvernarii comuniste, ambasadorul roman la Chisinau, Filip Teodorescu, era convocat la MAE moldovean pentru a "i se atrage atentia" cu privire la comentariile publice facute pentru a explica ce impiedica statul roman sa semneze cu Chisinaul tratatul de baza si pe cel de frontiera. Ambasadorul invocase Tratatul de pace de la Paris din 1947, prin care frontiera era considerata cea trasata in 1940 intre Romania si URSS, o frontiera pe care ambasadorul a calificat-o drept "un fals istoric".

In mai multe ocazii, oficialii romani si-au aratat scepticismul cu privire la semnarea unui tratat politic de baza cu Chisinaul, motivand ca, in conditiile in care R. Moldova aspira la aderarea la UE, reglementarea relatiilor se poate face in cadrul mai larg, european. In ceea ce priveste documentul referitor la regimul de frontiera, dezacordul referitor la denumirea textului este mai vechi, la un moment dat Romania preferand termenul de "acord" denumirii de "tratat".

Comunistii din R. Moldova, presa rusa si uneori cea ucraineana invoca adesea refuzul Romaniei de a semna tratatul de frontiera ca argument al teoriei lor potrivit careia Romania urmareste alipirea Republicii Moldova.

Duminica, presedintele Traian Basescu a spus deschis ca la alegerile legislative anticipate din 28 noiembrie din R. Moldova, Romania sprijina Alianta pentru Integrare Europeana (AIE) - coalitia celor patru partide prooccidentale aflata la putere la Chisinau de aproximativ un an, care a pus capat celor opt ani de guvernare comunista. "Politica externa romaneasca, eu, mizam pe Alianta pentru Europa (Alianta pentru Integrare Europeana - n.r.), alianta aflata acum la putere, pentru ca ea a facut o politica ce a permis materializarea efortului nostru de a apropia Republica Moldova de Uniunea Europeana. Si va pot spune ca suntem dispusi, pentru a consolida credibilitatea acestei aliante, sa facem chiar eforturi diplomatice publice", a declarat seful statului duminica, intr-o emisiune difuzata la ProTV.

Seful statului a precizat ca aceste eforturi diplomatice ar viza un acord de tranzit, de reglare a modului de circulatie peste frontiera. "Avem deja un Acord de mic trafic de frontiera si nu exclud posibilitatea sa incercam sa luam comunistilor argumentul ca Romania vrea sa acapareze Republica Moldova si sa semnam un acord de reglementare a traficului peste frontiera de stat intre Romania si Republica Moldova", a explicat Traian Basescu.

Presedintele Romaniei a aratat ca acest demers ar putea fi facut de Romania pentru a crea o sansa in plus Aliantei pentru Integrare Europeana in raport cu comunistii, aratand cetatenilor din Republica Moldova ca ei au fost capabili sa negocieze cu Romania un astfel de acord.

Presedintele Traian Basescu declara in ianuarie, la Chisinau, ca Romania nu va semna niciodata un tratat care sa redefineasca frontiera dintre Romania si Republica Moldova, dar a recunoscut necesitatea semnarii unui tratat care sa vizeze regimul frontierei existente. "Romania este de acord sa semneze un tratat sau un acord care sa vizeze regimul frontierei existente, asa cum ea a fost mostenita de la Uniunea Sovietica, si este necesar un astfel de tratat pentru a aduce modul de trecere a frontierei de catre cetatenii moldoveni catre UE la standarde europene, care sunt mult mai avantajoase pentru cetatenii Republicii Moldova", a subliniat Basescu.

Tratatul tehnic privind regimul frontierei cu Republica Moldova este aproape finalizat, a declarat, saptamana trecuta, ministrul de externe, Teodor Baconschi, evitand sa precizeze insa cand va fi semnat documentul. "E un tratat tehnic, dupa 11 luni de negocieri, fie la Chisinau, fie la  Bucuresti, textul este aproape finalizat. Credem ca este un document care ar completa oportun cadrul juridic bilateral", a afirmat ministrul de externe.

In iulie, ministrii de externe ai Romaniei si R. Moldova declarau ca s-au facut progrese privind textul care reglementeaza din punct de vedere juridic regimul frontierei de stat, ramanand de stabilit o "titulatura reciproc convenabila".

Totusi, joi, presedintele interimar al R. Moldova, liberalul Mihai Ghimpu, acuzat adesea la Moscova ca ar fi "proroman", a declarat ca nu stie nimic depre faptul ca negocierile pe tema tratatului privind regimul de frontiera moldo-roman s-au apropiat de sfarsit, potrivit cotidianului Timpul. "Nu stiu nimic despre faptul ca negocierile s-au apropiat de sfarsit. Voi lua cunostinta de acest tratat, dar pana la urma decizia imi apartine", a spus Mihai Ghimpu. El a precizat ca va semna documentul "numai atunci cand ambele parti vor fi de acord cu toate punctele prevazute in el". (NewsIn)

http://www.epochtimes-romania.com/articles/2010/10/article_90848.html

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus