Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a declarat marţi că există potenţial pentru rezolvarea conflictului transnistrean, dar acest lucru nu depinde doar de Rusia, ci şi de poziţia Republicii Moldova, a Transnistriei, a României şi a Uniunii Europene.
"Consider că putem obţine rezultate bune aici, dar pentru ca acest lucru să se întâmple, toate părţile implicate în acest conflict trebuie să adopte poziţii constructive", a afirmat Medvedev, în cadrul unei conferinţe de presă, la finalul unei întrevederi cu preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi cancelarul german, Angela Merkel, la Deauville, în vestul Franţei.
"Un alt lucru este că administraţia din Moldova este în prezent într-o stare de incertitudine. Alegerile vin şi, în mod natural, aceste procese pot fi reluate numai când părţile la negocieri sunt formate, iar o parte la negocieri este o parte care are puteri", a precizat preşedintele rus.
Medvedev a reiterat că Rusia va continua să promoveze rezolvarea conflictului transnistrean, dar a apreciat că succesul negocierilor va depinde şi de alţi participanţi la acest proces.
"Aş vrea să subliniez că succesul acestui proces nu depinde doar de Rusia. Succesul întregii activităţi depinde de asemenea de poziţia Republicii Moldova, a Transnistriei, a României şi a UE", a afirmat el, relatează agenţia Mediafax.
Summitul ruso-germano-francez de la Deauville s-a încheiat. Preşedintele rus Dmitri Medvedev a confirmat că va participa la reuniunea la vârf a NATO din noiembrie de la Lisabona. Summitul ar trebui să sprijine dialogul şi compromisurile necesare între Moscova şi Alianţă, a spus şeful de stat de la Kremlin la finalul dezbaterilor din staţiunea franceză. Medvedev a evitat să se pronunţe cu privire la implicarea ţării sale în noul proiect al scutului anti-rachetă european elaborat de conducerea NATO, dar a subliniat disponibilitatea de colaborare a Rusiei. La rândul ei, cancelarul german Angela Merkel a solicitat adoptarea cât mai rapidă a noului tratat Europa-Rusia. Şefa executivului de la Berlin a mai arătat că o nouă arhitectură europeană de securitate trebuie adoptată pas cu pas, pentru a facilita capacitatea ţărilor europene de a reacţiona la conflicte. La trilaterala din Normandia a participat şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy. Ţara acestuia va deţine în 2011 preşedinţia G8 şi G20, organisme care se vor întruni de asemenea în curând la Seul, în Coreea de Sud. Summitul Alianţei Nord-Atlantice şi Consiliul NATO-Rusia vor avea loc în 19 şi 20 noiembrie în capitala Portugaliei, anunţă DW.