Despre acesta a declarat Octavian Calmîc, viceministrul Economiei, în cadrul unei şedinţe, desfăşurate astăzi, cu reprezentanţii a 18 companii, antrenate activ în exportul de vinuri pe piaţa Uniunii Europene. Companiile respective au beneficiat pe parcursul ultimilor ani de autorizaţii de export pentru această categorie de produse.
Potrivit ME, reieşind din multiplele adresări ale agenţilor economici şi având în vedere că în urma ultimului recalcul efectuat în baza datelor prezentate de Serviciul Vamal, cantitatea nevalorificată de vinuri din contingentul tarifar pentru 2010 acoperă doar 8% din cantităţile solicitate, Ministerul Economiei şi-a propus organizarea şedinţei menţionate cu scopul de a informa în mod transparent despre cantitatea disponibilă şi procedura de repartizare a acesteia.
Conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr.262 din 07.03.2008 privind administrarea cotelor tarifare la exportul mărfurilor în UE, eliberarea autorizaţiilor la exportul mărfurilor în Uniunea Europeană are loc în ordinea recepţionării cererilor, în baza principiului general „primul sosit - primul servit". Autorizaţia privind mărimea cotei repartizate se eliberează fără plată, pentru fiecare partidă de marfă. Astfel, Ministerul Economiei este instituţia responsabilă pentru ţinerea registrului de evidenţă a solicitărilor recepţionate, în ordinea, în care acestea au fost depuse, precum şi al autorizaţiilor eliberate.
Octavian Calmîc a informat vizavi de recentele negocieri purtate cu UE în acest sens, fiind discutate în perspectivă majorarea de la 1 mln decalitri actualmente prevăzut în exportul preferenţial cu UE, la 1,5 mln decalitri în anul 2011, şi 2 mln decalitri în anul 2012. Mai mult ca atât, autorităţile Republicii Moldova sunt antrenate activ în procesul de pregătire pentru negocierea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu UE, ceea ce presupune abolirea taxelor vamale, inclusiv şi la vinuri.