Potrivit CCCEC, directoarea SRL „Certan-Prim" (firmă care prestează diverse tipuri de activităţi comerciale), este învinuită de comiterea mai multor ilegalităţi între care evaziune fiscală şi fals de acte. Potrivit calculelor preliminare, evaziunea incriminată este estimată la 686 019 lei, bani care nu au fost plătiţi la bugetul de stat prin tăinuirea obiectului impozabil. Deşi are doar 30 de ani, patroana are antecedente penale, fiind judecată de trei ori: pentru furt în proporţii deosebit de mari, vătămare corporală gravă şi eschivarea de la executarea unei hotărîri judecătoreşti.
Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei a demarat un şir de investigaţii operative, după ce a primit o informaţie operativă că întreprinderea în cauză se eschivează de la plata impozitelor, fiind calculate impozite, taxe şi alte plăţi tăinuite şi neachitate la buget.
În scopul preîntîmpinării prejudicierii încontinuu a bugetului de stat, Centrul a sistat activitatea firmei, prin blocarea conturilor bancare, şi numirea unei revizii economico-financiare. În fapt, Centrul a constatat că întreprinderea „Certan-Prim" S.R.L. utilizează o schemă frauduloasă de eschivare de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat, prin efectuarea unor tranzacţii fictive cu diferite firme. Ca rezultat, bunurilor obţinute ilicit li se atribuiau aspect legal.
În principal, este vorba despre tehnică de calcul şi telefoane mobile (de presupus dobîndite ilegal de unele firme) care, prin intermediul întreprinderii date, le legalizau documentar. Centrul a iniţiat o cauză penală pe faptul evaziunii fiscale în privinţa SRL „Certan-Prim" şi directorului acesteia. Acum o lună aceasta a fost anunţată în căutare generală, fiind ulterior reţinută. În prezent ea se află în arest preventiv în Izolatorul CCCEC.
În privinţa acesteia a mai fost iniţiată o cauză penală în temeiul alin. (2), art. 361 Cod penal privind falsificarea dispoziţiilor de plată, prin intermediul cărora s-a transferat în zona off-shore circa 1,5 mln. lei, sumă pentru care nu s-au calculat şi nu s-au achitat impozite la bugetul public naţional. De asemena, acţiunile femeii sunt investigate sub prisma comiterii infracţiunii de spălare de bani şi pseudoactivitate de antreprenoriat.
De notat că pentru comiterea evaziunii fiscale, legislaţia prevede o amendă aplicată persoanei juridice, de la 3000 la 6000 de unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice, iar pentru fals - amendă în mărime de la 200 la 600 unităţi convenţionale sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 5 ani.