Vlad Filat a susţinut astăzi un briefing pe marginea concluziilor Consiliului pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene. Premierul a precizat că astăzi Consiliul pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene a adoptat un set de concluzii privind Republica Moldova prin care oferă ţării noastre un plan de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize.
„Adoptarea unor Concluzii separate privind Republica Moldova denotă, cu certitudine, importanţa atribuită de către Uniunea Europeana relaţiilor cu Moldova. Recunoaşterea paşilor întreprinşi spre democratizarea Moldovei reprezintă un reper important pentru dialogul politic moldo-comunitar. De asemenea, aspecte precum liberalizarea regimului de vize, perspectiva negocierilor pentru crearea zonei de comerţ liber aprofundat şi cuprinzător, asistenţa macro-financiară pentru Moldova, precum şi perspectiva soluţionării conflictului transnistrean sunt reflectate de o manieră pozitivă în textul concluziilor", a spus Prim-ministrul.
Vlad Filat a spus că Guvernul apreciază înalt decizia Consiliului de a invita Comisia Europeană să elaboreze Planul de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize, în vederea trecerii la faza operaţională a dialogului RM-UE pe vize.
„Acest plan prevede condiţiile respectarea cărora va permite cetăţenilor Republicii Moldova să călătorească fără vize în Uniunea Europeana. Amintim că liberalizarea regimului de vize este un angajament pe care ni l-am asumat din momentul preluării guvernării şi spre realizarea căruia am mers constant pe parcursul ultimului an. Vă asigur că şi în continuare vom acţiona cu fermitate şi rapiditate astfel încît cetăţenii Republicii Moldova să poată călători fără vize deja în anul 2012", a menţionat Prim-ministrul.
Premierul a apreciat faptul că, în concluziile sale, Consiliul pentru Afaceri Externe subliniază dinamica foarte pozitivă a relaţiilor dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană în ultimul an, recunoscîndu-se contribuţia activă a Moldovei în acest sens. Vlad Filat a spus că această apreciere a Consiliului este în deplină armonie cu prevederile Rezoluţiei Parlamentului European din 21 octombrie 2010, ambele documente reliefînd un raport exemplar şi de angajament între RM şi UE.
„Concluziile Consiliului privind Parteneriatul Estic corespund aşteptărilor Moldovei, în timp ce, acţiunile întreprinse de către Guvernul Republicii Moldova în cadrul acestei iniţiative a UE urmăresc tocmai scopul de a apropia Moldova de UE. În vederea atingerii acestui obiectiv, Guvernul Republicii Moldova promovează o cooperare strînsă cu UE pe dimensiunile bilaterală şi multilaterală ale Parteneriatului Estic. Principiul diferenţierii şi, în mod respectiv, evaluarea în baza meritelor proprii oferă Moldovei posibilitatea de a-şi menţine poziţia de lider în cadrul iniţiativei date", a menţionat Prim-ministrul, informează Serviciul de presă al Executivului.