Trimite e-mail | Printeaza
Politic
29.10.2010

Curier electoral, 28 octombrie 2010

Curier electoral, 28 octombrie 2010

Numărul de concurenţi poate ajunge la 40

Pe 28 octombrie a expirat termenul de depunere a documentelor pentru înregistrare în calitate de concurenţi electorali la alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010. Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunţat că au fost înregistraţi 21 de concurenţi electorali (18 formaţiuni politice şi 3 candidaţi independenţi). Încă 19 dosare sînt în proces de examinare, 17 aparţin persoanelor care au solicitat să fie înregistrate în calitate de candidaţi independenţi, iar două - partidelor politice. Conform ordinii de depunere şi trageri la sorţi, locurile în buletinul de vot pentru ultimii 19 concurenţi urmează a fi repartizate după cum urmează:

  1. Evgheni Nazarenco
  2. Gheorghe Russu
  3. Partidul Muncii
  4. Maia Laguta
  5. Partidul Ecologist "Alianţa Verde"
  6. Tatiana Ţâmbalist
  7. Romeo Cereteu
  8. Afanasie Bîrladeanu
  9. Leonid Volneanschi
  10. Oleg Bolotnicov
  11. Oleg Cazac
  12. Vitalie Ţaulean
  13. Elena Leonte-Burghilă
  14. Valentina Cuşnir
  15. Alexandru Demian
  16. Sergiu Iachim
  17. Natalia Axenova
  18. Vasile Lupaşcu
  19. Sergiu Banari

Se propun 75 de secţii de votare peste hotare

Guvernul Republicii Moldova a aprobat hotărîrea cu privire la deschiderea secţiilor de votare peste hotarele ţării, pentru desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010. Conform hotărîrii, urmează a fi deschise 75 secţii de votare peste hotarele ţării, în cadrul misiunilor diplomatice (35 secţii) şi în afara acestora (40 secţii), numărul şi locaţia secţiilor de votare fiind stabilite conform înţelegerilor cu autorităţile din statele respective.

Sesizări privind corectitudinea finanţării partidelor

Comisia Electorală Centrală a expediat Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei şi Inspectoratului Fiscal rapoartele financiare ale tuturor partidelor politice, pentru a cerceta veridicitatea acestora. Decizia intervine ca urmare a informaţiilor mediatizate de presă, în care se face referire la donaţiile în fondul electoral al PCRM, persoanele vizate declarînd că nu cunosc şi nu au făcut asemenea donaţii. CCCEC va examina sesizările sub aspectul existenţei elementelor unor infracţiuni penale şi va propune procuraturii deciderea unor soluţii procedurale adecvate.

Observatorii constată încălcări

Asociaţia Promo-LEX a lansat al doilea Raport de monitorizare a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie, raportul acoperind perioada 13-25 octombrie 2010. Este constatată o prestaţie echidistantă a administraţiei electorale şi o anumită intensificare a campaniei electorale. Activităţi electorale vizibile au demarat un număr mic de concurenţi electorali, însă au fost deja constatate primele incidente electorale, precum şi cazuri de utilizare a resurselor administrative de către concurenţii electorali. Tendinţele negative ale procesului electoral, identificate de observatori, sunt determinate de situaţiile de conflict în cadrul unui număr de circumscripţii electorale raionale; de raportarea financiară deficientă privind cheltuielile de campanie; insuficienţa locurilor pentru afişaj electoral; încălcarea normelor privind afişajul electoral; informarea redusă a cetăţenilor cu privire la posibilităţile de verificare a listelor electorale; cazuri de tratament agresiv a alegătorilor din partea unor concurenţi electorali. Constituirea organelor electorale în regiunea transnistreană rămîne a fi imposibilă, iar autorităţile constituţionale întîrzie măsurile eficiente pentru crearea condiţiilor necesare de votare a cetăţenilor din raioanele de est. Principalele recomandări invocă:

  • necesitatea medierii de către CEC a conflictelor din cadrul administraţiilor electorale locale;
  • necesitatea creării condiţiilor pentru afişaj electoral;
  • desfăşurarea campaniilor de informare şi educaţie civică/electorală pentru a asigura participarea înaltă a populaţiei la votare; iniţierea unor campanii de sensibilizare a concurenţilor electorali privind necesitatea unui comportament paşnic şi civilizat în procesul electoral.

Preşedintele interimar exprimă îngrijorări

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a organizat un briefing de presă, în carul cărui a dat citire unei declaraţii, în cuprinsul căreia î-şi exprimă îngrijorarea în legătură cu organizarea de către unele forţe politice a unei campanii împotriva instituţiilor statului. Ghimpu contestă recentele declaraţii ale liderului PCRM, Vladimir Voronin, care atacă instituţiile fundamentale ale statului bazîndu-se doar pe speculaţiile ale presei affiliate PCRM. Pentru a pune capăt speculaţiilor, Preşedintele interimar se declară obligat să convoace într-o şedinţă publică conducătorii instituţiilor abilitate, care să prezinte informaţia pe marginea cazului. (sursa: comunicat de presă al Preşedinţiei)

Precizările CEC despre imposibilitatea extinderii numărului de candidaţi

Comisia Electorală Centrală a făcut precizări referitor la procedura de modificare a listelor de candidaţi, conform cărora, pînă la 20 noiembrie 2010 inclusiv (cu 7 zile înainte de alegeri), concurentul electoral înregistrat la CEC poate efectua următoarele modificări: • înlocuirea unui candidat din lista înregistrată, prin retragerea acestuia şi desemnarea altui candidat; • modificări în scopul schimbării locului de ordine sau excluderii din lista înregistrată a unui candidat; • retragerea listei de candidaţi. Numărul de candidaţi înregistraţi pe lista unui concurent electoral nu poate fi extins după data de 28 octombrie 2010. (sursa: CEC)

UCM renunţă ca concureze în alegeri

În cadrul unei conferinţe de presă, Liderul Uniunii Centriste din Moldova (UCM), Mihai Petrache, a declarat că participarea separată a UCM în alegerile parlamentare din 28 noiembrie se este inoportună şi iraţională. Decizia a fost luată după ce analiza raportului de forţe politice existente şi şansele lor de reuşită în campanie. Petrache a mai declarat că formaţiunea a purtat discuţii cu majoritatea partidelor extraparlamentare de a crea un bloc, pentru a deveni o forţă reală în alegerile parlamentare anticipate, dar nu a găsit înţelegere. În acelaşi timp, Consiliul Republican al UCM îndeamnă membrii şi simpatizanţii partidului, toţi cetăţenii Republicii Moldova să-şi onoreze dreptul constituţional de a participa la alegerile din 28 noiembrie.

Resurse municipale pentru organizarea alegerilor

Consiliul Municipal Chişinău a decis alocarea a 355 de mii pentru organizarea alegerilor parlamentare din 28 noiembrie, banii urmînd a fi alocaţi pentru mai multe cabine şi urne de vot. Vom avea nevoie de mai multe urne şi cabine de vot, confecţionarea plăcilor de numerotare a secţiilor de votare. Guvernul a repartizat pentru alegerile anticipate 35 de milioane de lei, iar devizul de cheltuieli aprobat de CEC pentru alegerile din noiembrie este de 43 de milioane de lei.

Sursa: Alegeri.md

cuvinte-cheie: Curier | electoral

Comentarii (0)

 

Related news

Sus