În total - 40 de concurenţi electorali
Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat ultimii 13 concurenţi electorali pentru alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010, toţi aceştia fiind candidaţi independenţi:
Romeo Cereteu
Afanasie Bîrladeanu
Leonid Volneanschi
Oleg Bolotnicov
Oleg Cazac
Vitalie Ţaulean
Elena Leonte-Burghilă
Valentina Cuşnir
Alexandru Demian
Sergiu Iachim
Natalia Axenova
Vasile Lupaşcu
Sergiu Banari
CEC nu a respins nici o solicitare de înregistrare şi astfel, numărul concurenţilor electorali pentru alegerile parlamentare anticipate a ajuns la 40, iar şi lungimea buletinului de vot ar putea constitui circa un metru. Această situaţie poate determina umplerea rapida a urnelor de vot, în cazul participării masive la votare a cetăţenilor Republicii Moldova şi autorităţile urmează să se îngrijească din timp de asigurarea numărului necesar de urne de vot.
Biserica nu se mai implică în politică
Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova (Sinodul) a emis o Declaraţie prin care afirmă că introducerea obiectului "Bazele Ortodoxiei" în şcoală a declanşat un val de discuţii cu rezonanţă largă în societate, biserica devenind subiectul multor comentarii şi învinuiri de amestec în controverse politice. Sinodul se declară surprins că în toiul promovării şi susţinerii "Bazelor Ortodoxiei" de către Grupul de Iniţiativă, al colectării semnăturilor pentru organizarea unui eventual referendum, a fost declarată preluarea conducerii Partidului Umaniştilor de către Valeriu Pasat, moment din care au pornit valuri de învinuiri la adresa conducerii Mitropoliei. În acea perioadă, Sinodul s-a convocat într-o şedinţă în urma căreia a făcut o declaraţie, afirmând că Biserica îşi rezervă dreptul de a se implica sau nu în viaţa societăţii, cu scopul de a păstra şi promova principiile creştine, dar nu s-a făcut vreun pas concret în sensul aderării la vreo formaţiune politică. În acest fel, a fost interpretată eronat campania pentru promovarea valorilor creştine în societate, iar informaţia publicitară răspîndită în acest scop a dobîndit un caracter electoral, fenomen cu care nu am fost de acord niciodată şi pe care, evident, nu îl tolerăm. Biserica, în calitatea sa de instituţie divino-umană, nu se implică în lupta politică, nu se admite participarea ierarhilor şi clericilor în activitatea organizaţiilor politice în procesul electoral, astfel încît este interzisă şi susţinerea publică a candidaţilor şi formaţiunilor politice. Declaraţia este semnată de Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove, de către episcopii de Tiraspol şi Dubăsari, de Cahul şi Comrat, de Bălţi şi Făleşti, precum şi de către Episcopul de Hîncu, Vicarul Mitropoliei Chişinăului şi al întregii Moldove. (sursa: www.mitropolia.md)
ONG-uri consideră că alegătorii sînt obstrucţionaţi
Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CreDO) şi Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM) consideră că la întîlnirea PCRM cu alegătorii din Ungheni cetăţeanului Anton Cotici i-a fost încălcat dreptul la libera exprimare, fiindu-i restrînsă libertatea şi siguranţa. Constatarea a fost făcută după ce reprezentanţii celor două organizaţii nonguvernamentale au investigat incidentul, discutînd cu Anton Cotici şi cu cîţiva martori. Faptul că doi ofiţeri de pază ai fostului preşedinte Vladimir Voronin l-au imobilizat pe Anton Conici, răsucindu-i mîna şi piciorul, pentru că acesta a insistat să obţină răspuns la o întrebare ignorată de liderul comunist constituie un abuz care trebuie investigat şi sancţionat. Reprezentanţii Serviciului Protecţie şi Pază de Stat au declarat că instituţia va prezenta concluzia finală pe cazul respectiv abia la 21 noiembrie, iar pînă atunci cei doi ofiţeri rămîn în exerciţiu funcţiunii.
Monitorizarea mass-media constată sporirea agitaţiei electorale
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a lansat, în cadrul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte, rezultatele celei de-a doua etape de monitorizare a modului în care este reflectată campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate de către principalele mass-media din Republica Moldova. Conform Raportului, cele 10 posturi de radio şi tv monitorizate au difuzat un număr destul de mare de materiale cu impact electoral direct sau indirect. La posturile publice se remarcă o uşoară favorizare a partidelor aflate la guvernare, manifestată prin frecvenţa apariţiei acestora în calitate de surse. Postul privat cu acoperire naţională Prime TV favorizează într-o anumită măsură concurentul electoral PDM. Postul privat cu acoperire naţională NIT continuă să facă partizanat politic deschis în favoarea PCRM. Alianţa de guvernământ şi partidele componente ale acesteia au fost în marea majoritate a cazurilor criticate şi defavorizate, iar partidele extraparlamentare şi concurenţii independenţi au avut acces limitat la acest post de televiziune. Postul privat cu acoperire naţională 2 Plus a avut comportament destul de pasiv. Postul N4 (cu acoperire regională) a fost mai activ în reflectarea subiectelor de acest fel în buletinele de ştiri. N4 a asigurat un relativ pluralism de opinie, dar de cele mai multe ori, însă, postul a oferit acces reprezentanţilor PLDM şi PCRM. Posturile de ştiri Publika TV şi Jurnal TV au reflectat activ evenimentele cu conotaţie electorală. Concurenţii electorali au fost prezentaţi preponderent neutru, dar şi în context pozitiv, şi negativ, în funcţie de subiectele reflectate. La Jurnal TV se remarcă o uşoară favorizare a PLDM şi PL şi o defavorizare a PCRM. La Publika TV nu este evidentă vreo tendinţă evidentă de favorizare a anumitor concurenţi. Presa scrisă, inclusiv agenţiile de presă şi portalurile web, au mediatizat activ campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010, a crescut numărul articolelor despre procesul electoral şi al materialelor de educaţie electorală a cetăţenilor, însă numărul acestora este în continuare insuficient. Volumul de publicitate politică şi electorală, publicată în această perioadă, a crescut de patru ori faţă de prima perioadă de monitorizare.
Continuă înregistrarea prealabilă
Comisia Electorală Centrală reaminteşte că procedura de înregistrare prealabilă a cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi peste hotarele ţării în listele electorale continuă. Pentru a se înregistra, alegătorii aflaţi peste hotarele ţării vor trebui să acceseze pagina web www.voteaza.md şi să completeze formularul on-line. Înregistrarea prealabilă nu este obligatorie, iar alegătorii care, din diferite motive, nu au urmat această procedură, îşi vor putea exercita dreptul de vot, prezentîndu-se în ziua alegerilor la secţia de votare respectivă. Pentru informaţii suplimentare despre alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010 poate fi apelat telefonul gratuit 0 8000 8888 din orice localitate a republicii Moldova sau +(373 22) 540-488 (tarif obişnuit) pentru cetăţenii aflaţi peste hotarele ţării.
Sursa: Alegeri.md