Ministrul Finanţelor Veaceslav Negruţa şi Matilda Dimovska, Reprezentant Permanent Adjunct PNUD Moldova au prezentat ieri noul proiect "Sprijin Tranzitoriu pentru Administrația Publică din Moldova" (Transitional Capacity Support for the Public Administration of Moldova).
Noul proiect este destinat tinerilor care şi-au făcut studiile la una dintre universităţile de peste hotare şi le oferă posibilitatea de a reveni în ţară pentru a-şi face o carieră în sectorul public.
Veaceslav Negruţa a spus că acest proiect reprezintă un răspuns la iniţiativa Prim-ministrului, Vlad Filat, lansată în ianuarie curent, la New York, în cadrul întâlnirii cu Administratorul PNUD, prin care solicita asistenţă de urgenţă pentru susţinerea a 300 de tineri în funcţii publice din administraţia publică centrală.
Proiectul implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu Guvernul Moldovei prevede oferirea unor stimulente de formare şi atragere a tinerilor moldoveni instruiţi peste hotare în serviciul public din Republica Moldova. Iniţiativa este concepută pentru a continua reforma administraţiei publice centrale şi a contribui la accelerarea acestea prin implementarea experienţelor ţărilor europene în acest domeniu.
"Este un exemplu concret când Guvernul promovează şi motivează revenirea tinerilor de peste hotare ca să-şi gasească un serviciu bine plătit în ţară, să aplice cunoştineţele şi abilităţile căpătate peste hotare în interesul societăţii, totodată, având posibilitatea de a-şi construi o carieră profesională acasă", a mai sups Veaceslav Negruţa.
Matilda Dimovska, Reprezentant Permanent Adjunct PNUD Moldova, a spus că PNUD Moldova este în curs de recrutare a consultanţilor care vor lucra în ministerele selectate ale Guvernului Republicii Moldova, în cadrul proiectului " Suport Tranzitoriu al Administrației Publice din Moldova ". Matilda Dimovska a mai spus că scopul principal al proiectului este de a sprijini Guvernul Republicii Moldova în implementarea reformelor, în principal, care decurg din agenda de integrare europeană. Pe langa furnizarea de consultanţă, proiectul oferă, de asemenea, stimulente de formare pentru atragerea şi menţinerea personalului calificat în serviciul public. Proiectul încearcă să atragă membrii diasporei moldoveneşti cu capacităţi educaţionale şi profesionale adecvate pentru misiuni de consultanţă.
Potrivit MF, în faza pilot a proiectului, au fost selectate mai multe ministere pentru a beneficia de asistenţă, printre care se numără Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Agriculturii şi Industriei Alimentare, Mediului, Afacerilor Interne, Justiţiei, Economiei şi Comerţului, Cancelaria de Stat şi Ministerul Finanţelor. Pentru informaţii suplimentare, consultaţi anunţurile publicate pe paginile http://rapc.gov.md/md/job şi http://undp.md/employment/index.shtml.