La data de 9 noiembrie curent, Serviciul de Informaţii şi Securitate a iniţiat procesul de transmitere a dosarelor persoanelor supuse represiunilor politice de la depozitul special de stat al SIS la Arhiva Naţională. Acţiunea a avut loc cu participarea Preşedintelui interimar al Republicii Moldova dl Mihai Ghimpu şi a Directorului SIS Gheorghe Mihai.
Cele 5000 de dosare se referă la persoanele supuse represiunilor politice de către instanţele judiciare şi extrajudiciare ale RSSM şi RASSM între anii 1920-1951. Ulterior, urmează să fie transmise procese-verbale ale troicii NKVD din RASSM, întocmite în perioada 1937-1938, sentinţe de executare a persoanelor condamnate de către Consfătuirea specială la pedeapsa capitală, materiale privind deportarea basarabenilor în aşa-numitele operaţii „Iug" în 1949 şi „Sever" în 1951.
În cadrul briefingului, Gheorghe Mihai, directorul Serviciului, a accentuat că evenimentul se include organic în şirul acţiunilor care vin să asigure transparenţa în activitatea Serviciului de Informaţii şi Securitate, să contribuie la dezvoltarea relaţiilor cu societatea civilă în interesul asigurării securităţii naţionale, fiind de o importanţă politico-socială şi instituţională deosebită. Directorul SIS a subliniat că în scopul realizării indicaţiilor Preşedintelui RM de a crea un grup de lucru din reprezentanţii SIS, MAI, PG, prin ordinul Directorului Serviciului, au fost delegaţi colaboratori ai SIS, experţi în domeniul juridic, economic, arhivistic etc. care au elaborat programul şi modalitatea tehnică de transmitere către Arhiva Naţională a dosarelor ce se referă la persoanele supuse represiunilor politice.
Potrivit SIS, Gheorghe Mihai a familiarizat mass-media cu detalii suplimentare referitoare la depozitul special de stat al Serviciului de Informaţii şi Securitate, menţionînd că un interes politico-social şi istorico-ştiinţific sporit prezintă fondul dosarelor judiciare iniţiate în privinţa persoanelor care au fost supuse represiunilor politice în perioada regimului totalitar.
În depozitul special de stat al SIS al RM sunt stocate spre păstrare 23 485 dosare juridice cu referire la persoanele supuse represiunilor politice. Pînă în prezent au fost reabilitate 28 984 figuranţi ai dosarelor de arhivă, 680 dosare urmînd a fi examinate de instanţele competente.
În mesajul său, dl Mihai GHIMPU a reiterat că transferul dosarelor persoanelor supuse represiunilor politice sau deportărilor de la fondurile de arhivă din depozitele speciale al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Ministerului de Interne, al fondurilor Procuraturii Generale în fondurile Arhivei Naţionale şi asigurarea liberului acces al publicului la toate aceste fonduri este o practică mondială şi este aplicată în toate statele unde supremaţia valorilor democartice este mai presus decît orice interes de partid.
La finele evenimentului de către Valentin DediuU şi Petru Vicol, preşedinţii comisiilor departamentale ale Serviciului de Informaţii şi Securitate şi Arhivei Naţionale, a fost semnat Procesul-verbal nr.1 de primire-predare a documentelor la păstrare de stat.