Cel puţin şapte persoane, inclusiv un fost înalt funcţionar în ministerul sănătăţii din Kosovo, au fost acuzate că fac parte dintr-o reţea internaţională de trafic de organe, transmite AP.
Potrivit rechizitoriului obţinut de Associated Press, aceştia promiteau o sumă de bani oamenilor săraci pentru prelevarea rinichilor lor şi vindeau aceste organe la o valoare de peste 100.000 de euro (137.000 de dolari).
Acest anunţ este cea mai importantă dezvăluire privind amploarea crimei origanizate din Kosovo, de când şi-a declarat independenţa ţara, în 2008.
În document, procurorul UE Jonathan Ratel a scris că gruparea infracţională aducea ilegal oameni în Kosovo, pentru a "preleva organe umane şi a le transplanta altor persoane".
Potrivit anchetei, circa 20 de străini "au fost recrutaţi în 2008 cu promisiunea falsă a unor plăţi".
Victimelor le erau promise până la 20.000 de dolari (14.500 de euro), în timp ce beneficiarii acestor organe erau obligaţi să plătească între 80.000 şi 100.000 de euro (între 110.000 şi 137.000 de dolari).
Potrivit rechizitoriului obţinut joi de AP, victimele proveneau din Republica Moldova, Kazahstan, Rusia şi Turcia şi trăiau într-o "sărăcie extremă".
Procurorul UE a solicitat dovezi în anchetă de la autorităţile din Canada, Germania, Kazahstan şi Turcia, incluzând accesul la mailurile a doi suspecţi aflate pe serverele din SUA.
Cinci cetăţeni din Kosovo, inclusiv Ilir Rrecaj, un fost înalt oficial din ministerul sănătăţii, sunt vizaţi de cinci capete de acuzare, de la trafic de persoane la practicarea ilegală a medicinei şi abuz de putere.
Niciunul dintre suspecţi nu se află în arest.
Alţi doi suspecţi, doctorul turc Yusuf Sonmez şi cetăţeanul israelian Moshe Harel, sunt daţi în urmărire prin Interpol.
Yusuf Sonmez face obiectul mai multor aanchete în mai multe ţări, inclusiv Turcia, incluzând traficul de persoane şi prelevările de organe.
"Atât Yusuf Sonmez cât şi Moshe Harel sunt urmăriţi de justiţie", spune rechizitoriul.
Alţi doi doctori, israelianul Zaki Shapira şi turcul Kenan Demirkol sunt identificaţi în rechizitoriul de 46 de pagini ca ar fi conspiratori".
Legea din Kosovo interzice prelevarea şi transplantul de organe.
Poliţia a lansat descindere în urma suspiciunilor că un turc şi-a vândut rinichiul unui israelian.
Ilir Rrecaj a fost demis din guvern în urma acestei descinderi, iar suspecţii au fost arestaţi pe 4 noiembrie 2008.
Ei au negat toate acuzaţiile şi au fost eliberaţi după 30 de zile de detenţie.
Dosarul cu aceste acuzaţii a fost depus la tribunal local, potrivit oficialilor UE, aceştia dorind să pastreze anonimatul asupra acestuia din cauza sensibilităţii acestui caz.
Oficialii UE au declarat că urmărirea penală poate fi extinsă şi asupra altor suspecţi.
O audiere preliminară este de aşteptat să aibe loc la sfărşitul acestei luni, au mai spus aceştia.
UE are peste 2.000 de muncitori în justiţie în Kosovo, inclusiv în serviciile de poiliţie dar şi judecători şi procurori, relatează RRA.