Primăria Chişinău a semnat astăzi, 15 noiembrie 2010, un acord de împrumut cu Corporaţia Financiară Internaţională (International Finance Corporation), în valoare de 10 milioane Dolari SUA. Contractul a fost semnat de primarul general al municipiului, Dorin Chirtoacă şi Ana-Maria Mihăescu, şefa Misiunii IFC.
Creditul se acordă municipalităţii pe un termen de 10 ani, cu o perioadă de graţie de 2 ani şi o rată de dobândă de 4,6% anual. Banii sunt destinaţi în exclusivitate pentru realizarea proiectelor de infrastructură, reabilitarea şi construcţia reţelelor de apeduct şi canalizare din Chişinău şi suburbii, dar şi reparaţia unor străzi din capitală.
Acest program include toate primăriile localităţilor suburbane, unde vor fi implementate cel puţin câte un singur proiect privind dezvoltarea reţelei de apeduct şi canalizare. Selectarea obiectivelor s-a făcut în baza propunerilor primarilor localităţilor care intră în componenţa municipiului Chişinău. Condiţia era ca documentaţia de proiect a obiectivului propus să fie definitivată. De asemenea, urmează a fi reparate capital cel puţin 3 străzi din capitală - str. Ion Creangă, str. Aleco Russo şi str. Ion Inculeţ. Toate lucrările vor fi efectuate pe parcursul anului 2011.
"În pofida problemelor de ordin economic înregistrate pe parcursul ultimilor câţiva ani, Chişinăul a reuşit să-şi stabilizeze performanţa sa bugetară şi a iniţiat mobilizarea resurselor pentru modernizarea infrastructurii deteriorate," a afirmat Dorin Chirtoacă, primar de Chişinău. "Drept rezultat, noii consumatori din zonele suburbane ale municipiului vor fi branşaţi la sistemele centralizate de alimentare cu apă şi canalizare."
Mai mult ca atât, reparaţiile capitale efectuate pe unele străzi centrale din Chişinău vor constitui un beneficiu suplimentar pentru pasagerii transportului public şi conducătorii auto graţie micşorării costurilor de exploatare a vehiculelor şi păstrării patrimoniului drumurilor publice.
"Investiţia noastră va spori accesul la infrastructura de bază de alimentare cu apă şi gestionare a apelor reziduale şi uzate pentru circa 100.000 persoane rezidente ale regiunii centrale şi zonelor suburbane ale capitalei Republicii Moldova," a afirmat Dimitris Tsitsiragos, directorul IFC pentru Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Europa de Sud. "O proporţie considerabilă a populaţiei municipiului Chişinău se va bucura de un număr redus de sistări în prestarea serviciilor şi de drumuri mai bune în capitală.
În calitate de membru al Grupului Băncii Mondiale, IFC reprezintă cea mai mare instituţie globală de dezvoltare axată pe sectorul privat din ţările în curs de dezvoltare. Noi oferim populaţiei oportunităţi de ieşire din sărăcie şi îmbunătăţire a vieţilor sale. Acest lucru este posibil graţie finanţării oferite în sprijinul afacerilor pentru înrolarea personalului suplimentar şi prestarea serviciilor esenţiale, prin mobilizarea capitalului din alte surse şi prin prestarea serviciilor de consiliere în scopul asigurării unei dezvoltări durabile. Pe timp de incertitudine economică globală, noile noastre investiţii au atins cota maximă de 18 miliarde de dolari SUA în anul fiscal 2010. Pentru informaţie suplimentară accesaţi www.ifc.org.
Lista obiectivelor, incluse în programul finanţat de Corporaţia Financiară Internaţională.