Între 18 şi 21 noiembrie 2010, la C.I.E. „Moldexpo", se va desfăşura Expoziţia Internaţională Specializată de mărfuri, utilaje şi materii prime pentru industria uşoară „Black Sea Letex", ediţia a X-a, aniversară, a cărei tematică acoperă întreaga gamă de produse şi servicii pentru acest sector al economiei.
Viceministrul Economiei Octavian Calmîc a susţinut, astăzi, o conferinţă de presă prilejuită de desfăşurarea Expoziţiei Internaţionale Specializate de mărfuri, utilaje şi materii prime pentru industria uşoară „Black Sea Letex-2010" , ajunsă la cea de-a 10-a ediţie.
Octavian Calmîc a ţinut să evidenţieze specificul expoziţiei date datorat ponderii pe care o deţine ramura industriei uşoare asupra economiei naţionale. „Actualmente ramura nominalizată cuprinde peste 278 de întreprinderi, producţia cărora este orientată în proporţie de 80% spre export. Iar faptul că deja în ianuarie-martie 2010 volumul producţiei a crescut cu 7,2 %, iar în ianuarie-iunie 2010 cu 12,9 % în preţuri medii, denotă tendinţă stabilă de ameliorare a situaţiei în sector după impactul crizei economico-financiare mondiale." a precizat Octavian Calmîc.
Potrivit ME, industria uşoară reprezintă una dintre cele mai vechi ramuri ale economiei Republicii Moldova. Conform Strategiei de dezvoltare a industriei pînă în anul 2015, industria uşoară a devenit o ramură prioritară a economiei naţionale, deoarece dispune de avantaje semnificative. Actualmente ramura nominalizată cuprinde peste 278 de întreprinderi, inclusiv societăţi pe acţiuni, SRL-uri şi întreprinderi mixte, cu un număr mai mult de 15 mii persoane ce activează în sector.
Principalele produse fabricate de întreprinderile din ramura industriei uşoare sînt ţesăturile, covoarele, articolele tricotate, îmbrăcămintea şi încălţămintea, articolele de pielărie, marochinărie executate prin cooperare, precum şi din materia primă proprie, care la rîndul lor sînt livrate atît pe piaţa internă, cît şi pe cea externă.
Ponderea volumelor de producţie a industriei uşoare în valoarea totală pe ţară a producţiei în preţuri comparabile în anul 2009 a constituit 14,1 %, iar în perioada de 9 luni ale anului 2010 - 16,9 %, faţă de 14,6 % pentru aceeaşi perioadă a anului precedent.
Este necesar de menţionat, că industria uşoară efectuează circa un sfert din volumul exportului total pe ţară, din care 38,4% este exportat în ţările Uniunii Europene. În această perioadă, importul în industria uşoară a însumat 232,6 mln. dolari SUA, ceea ce constituie 8,8 % din totalul importului pe ţară. Dintre cei mai mari importatori de servicii pot fi numiţi: Italia, Germania, SUA, Austria, Anglia, România, Olanda, Belgia etc.