Vlad Filat şi Constantin Sinodyno, Director Operaţiuni Europa de Est a Băncii Europene pentru Investiţii (BEI), au semnat două contracte de împrumut în valoare totală de 150 milioane euro. Documentele vizează alocarea a 75 mil. euro de către Banca Europeană de Investiţii pentru reabilitarea drumurilor şi a altor 75 mil. euro pentru dezvoltarea sectorului vitivinicol.
Premierul a precizat că împrumutul BEI va fi utilizat pentru finanţarea proiectelor prioritare stabilite în planul de investiţii în sectorul drumurilor, care a fost elaborat cu susţinerea Băncii Mondiale.
Din banii oferiţi în cadrul primului proiect vor fi reabilitate 93,6 km de drum, inclusiv pe segmentele de drum Chişinău-Soroca, Bălţi-Sărăteni şi Chişinău-Ungheni-Sculeni. Proiectul va fi implementat pînă în anul 2014, împrumutul are o durata de 18 ani, cu perioada de graţie de 5 ani, iar rata dobînzii nu va depăşi 3 %.
Vlad Filat a menţionat că proiectul este co-finanţat de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare cu care, la data de 29 octombrie, a fost semnat un alt acord în mărime de 75 mil. euro destinate reabilitării drumurilor. În paralel se poartă negocieri cu Comisia Europeană pentru aprobarea unei co-finanţări pentru reabilitarea drumurilor în mărime de peste 30 mil. euro sub formă de grant, decizia urmînd a fi luată de către CE în luna ianuarie a anului viitor.
Tot cu suportul BEI este în proces de realizare un alt proiect de reabilitare a drumurilor pentru care au fost alocate 30 mil. euro.
Vlad Filat a spus că cel de-al doilea împrumut contractat astăzi va fi utilizat pentru dezvoltarea sectorului vitivinicol.
„Aceste mijloace vor fi direcţionate pentru investiţii în infrastructură şi echipament, cumpărarea şi oferirea în leasing a echipamentului de producere pentru fermierii ce cresc viţa de vie, vinificatori şi industriile asociate, care au acces limitat la credite, pentru re-creditarea companiilor din sectorul vitivinicol prin intermediul băncilor comerciale, fiind acordat suport, în special, micilor fermieri în lucrările de defrişare şi de plantare a viţei de vie; precum şi pentru acordarea garanţiilor pentru obţinerea creditelor de către companiile de stat şi private care se află în situaţie financiară precară. O posibilă participare/creştere în capitalul social al acestor companii va fi de asemenea examinată de la caz la caz, însoţită de o strategie de ieşire în cazul companiilor private", a precizat Prim-ministrul.
Condiţiile financiare ale împrumutului respectiv prevăd durata de 12 ani, cu perioada de graţie de 5 ani şi rata dobînzii variabilă, care nu va depăşi 3%.
Premierul a specificat că pînă la sfîrşitul săptămînii viitoare va fi semnat un alt acord de grant cu Comisia Europeană pentru asigurarea aprovizionării cu apă potabilă şi canalizare în localităţile Floreşti, Soroca, Hînceşti, Ciadîr-Lunga, Leova şi Orhei în mărime de 10 mil. euro. Aceste fonduri vor suplini cele 20 mil. euro acordate de Banca Europeană de Investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, cu care au fost semnate acorduri de finanţare în luna octombrie curent.
Constantin Sinodyno a menţionat că, în anul curent, BEI a intensificat colaborarea cu Republica Moldova şi s-a arătat impresionat de eficienţa negocierilor asupra acordurilor încheiate în ţara noastră.
„Echipa BEI şi echipa Prim-ministrului Vlad Filat au lucrat foarte bine, reuşind să efectueze într-un termen record toate aranjamentele, astfel încît în trei luni de zile a fost posibilă semnarea contractelor în cauză", a specificat oficialul BEI.
Constantin Sinodyno a confirmat intenţia BEI de a continua colaborarea cu Guvernul RM, informează Serviciul de presă al Executivului.