Liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Marian Lupu se pronunţă pentru un dialog cu toate forţele politice din viitorul parlament, anunţând că va forma o coaliţie cu acele partide care vor accepta valorile şi principiile formaţiunii sale.
O soluţie a crizei politice din Moldova ar fi ca toată lumea să se gândească la identificarea unei formule pentru stabilirea unui Guvern de unitate naţională, a declarat Lupu într-un interviu acordat Agerpres, pe care îl difuzăm integral.
AGERPRES: Campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie este pe sfârşite. Care sunt impresiile generale despre această campanie? Cum se desfăşoară în comparaţie cu cele precedente?
Marian Lupu: Această campanie electorală este un final logic al unei perioade de instabilitate politică, perioadă în care politicienii moldoveni nu au reuşit să depăşească ambiţiile persoanele sau de grup. Spre regretul nostru comun, mentalitatea publică a fost influenţată în exces de aceleaşi mesaje care, timp de 20 de ani, au promovat antagonizarea societăţii moldoveneşti. Unii concurenţi electorali insistă să construiască baricade, uitând cu desăvârşire că Republica Moldova, de fapt, are nevoie de drumuri, şcoli, teatre, case de cultură etc. Este o practică reprobabilă, dăunătoare ţării şi poporului.
AGERPRES: Care este miza alegerilor din 28 noiembrie pentru Republica Moldova?
Marian Lupu: Pentru Partidul Democrat din Moldova, alegerile din 28 noiembrie reprezintă o oportunitate pentru a consolida întreaga societate în jurul unui scop nobil - stoparea războiului politic, responsabilizarea clasei politice şi modernizarea europeană a ţării. Astăzi Moldova se confruntă cu multipe probleme care, însă, pot fi soluţionate, dar cu o singură condiţie - că va fi oprit războiul politic şi va fi obţinut un consens între principalele formaţiuni politice din ţară, privind direcţiile prioritare de dezvoltare a Moldovei. PDM optează pentru semnarea, după alegeri, de către toate partidele responsabile, a unui Memorandum pentru priorităţile Moldovei, dorind o relaţie cu celelalte partide în care unica confruntare să fie pentru a soluţiona problemele sociale reale ale cetăţenilor. Este clar pentru toată lumea de bună-credinţă că Republica Moldova are alte obiecive în faţă, are alte probleme de rezolvat, decît cele care se impun societăţii de către politicienii iresponsabili.
AGERPRES: Care sunt priorităţile PDM după alegerile din 28 noiembrie?
Marian Lupu: Noi înţelegem că anumite forţe politice nu au capacitatea de a elabora o viziune sănătoasă privind căile de dezvoltare a ţării şi că, pentru a-şi asigura perenitatea, apelează la mesaje extremiste, de radicalizare a societăţii. Ne desolidarizăm tranşant de aceste formaţiuni, deoarece nu vom avea nici salarii, nici pensii, nici locuri de muncă, dacă şi în continuare se va încerca dezbinarea societăţii prin exaltarea problemelor ce ţin de limbă, identitate naţională etc. Toate aceste probleme pot şi trebuie să fie discutate, dar nu în măsura în care să-i împartă din nou pe moldoveni pe baricade. Noi nu acceptăm o asemenea abordare, o asemenea divizare a societăţii. PDM nu-i împarte pe cetăţeni după criterii etnice, ci abordează diversitatea etno-culturală a Moldova ca un potenţial enorm de dezvoltare. Pornind de la aceste premise, PDM optează pentru o guvernare social-orientată, partidul nostru propunându-şi, în calitate de promotor consecvent al valorilor social-democraţiei europene, să deţină după 28 noiembrie funcţia de premier, dar şi pe cea de preşedinte al ţării.
AGERPRES: La alegerile din 28 noiembrie partidele care formează AIE merg de sine stătător. Cum veţi proceda după alegeri - veţi opta pentru constituirea unei coaliţii similare, sau veţi opta pentru o alianţă de centru stânga, cu Partidul Comuniştilor.
Marian Lupu: O soluţie a crizei politice din Moldova ar fi ca toată lumea să se gîndească la identificarea unei formule pentru stabilirea unui Guvern de unitate naţională. La baza acestei idei trebuie să stea nu antagonizările, nu ambiţiile personale, de grup sau de partid, ci trebuie să fie pus în prim plan interesul ţării, al întregii societăţi moldoveneşti. Am declarat şi cu alte ocazii că, după 28 noiembrie, Partidul Democrat va purta dialog cu toate partidele parlamentare, reieşind din interesul naţional. Noi lăsăm uşa deschisă pentru un dialog cu toate forţele politice care vor accede în Parlament. Această deschidere însă nici pe departe nu înseamnă şi baterea de palmă. În prezent, polarizarea societăţii este flagelul principal pe calea dezvoltării ţării. Din care cauză suntem pentru dialog, dar viitoarea garnitură guvernamentală va căpăta contur doar după stabilirea unor principii, scopuri şi, de ce nu, asumarea unor obligaţiuni mutuale ale partenerilor de coaliţie. PDM optează pentru o guvernare cu politici social-orientate, pentru eliminarea din spaţiul public a subiectelor de importanţă minoră pentru modernizarea ţării. În mod evident, aliaţii PDM-ului în viitorul Guvern vor fi acele forţe politice, care acceptă aceste valori şi principii.
AGERPRES: Alegerea preşedintelui ţării rămâne o problemă şi pentru viitorul parlament. Cum vedeţi soluţionarea acesteia? În ce măsură credeţi că este posibilă repetarea situaţiilor de după alegerile din 5 aprilie şi 29 iulie 2009?
Marian Lupu: Dincolo de raţiuni şi calcule electorale, clasa politică din R.Moldova trebuie să realizeze un adevăr inconstestabil: cetăţenii au obosit din cauza unui război politic interminabil, care provoacă doar instabilitate şi tensiuni sociale. Instabilitatea politică erodează eforturile de a depăşi criza economică, diminuează calitatea vieţii cetăţenilor şi provoacă creşterea neîncrederii societăţii în guvernare. Partidul Democrat a demonstrat, acum un an, că nu urmăreşte obţinerea unor funcţii de conducere în stat cu orice preţ. Noi am neglijat ofertele privind deţinerea funcţiei de şef al statului şi am optat în favoarea unei guvernări care să ofere soluţii concrete privind modernizarea ţării. Astăzi PDM rămâne ataşat aceloraşi principii şi valori, în orice proiect politic punînd înainte de toate interesele ţării şi ale poporului moldovenesc.
AGERPRES: Relaţiile dintre Republica Moldova şi România au avut o ascensiune pozitivă în ultimul an (cel puţin aşa declară conducerile de la Chişinău şi Bucureşti). Care sunt priorităţile PDM în această direcţie după alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie? Care sunt principalele chestiuni care credeţi că urmează a fi puse pe masa de discuţii şi proiectele ce urmează a fi implementate în viitorii patru ani?
Marian Lupu: Relaţiilor cu România trebuie să li se dea dinamică şi randament. Aceste relaţii, bineînţeles, trebuie să fie clădite pe fundamentul respectului reciproc faţă de interesele naţionale ale ambelor părţi, ceea ce presupune promovarea unor politici de prietenie, de colaborare. Pe dimensiunea relaţiilor Chişinău-Bucureşti nu mai este loc pentru abordări şi retorici caracteristice perioadei războiului rece, realităţile zilei fiind cu totul altele. Este necesar ca aceste relaţii să fie construite pe nişte principii sănătoase, care să nu permită deteriorarea lor odată cu schimbarea guvernăriii, fie la Chişinău, fie la Bucureşti. Exemple negative în acest sens avem mai multe.
AGERPRES: Cum vedeţi relaţiile de mai departe dintre R.Moldova şi Rusia?
Marian Lupu: Federaţia Rusă este un partener strategic al Republicii Moldova, dezvoltarea şi aprofundarea relaţiilor cu această ţară având un potenţial benefic pentru modernizarea europeană a Moldovei, similar cu potenţialul relaţiilor ţării noastre cu UE sau Statele Unite. Spre deosebire de unele formaţiuni politice, PDM îşi declară deschis priorităţile şi nu declară la Moscova una, la Bucureşti alta, iar la Bruxelles a treia. Realităţile R.Moldova trebuie acceptate aşa cum sunt: criză economică, existenţa unei societăţi pluri-etnice, grupuri de cetăţeni care se identifică cu alte popoare şi ţări etc. De aici, PDM îşi reconfirmă statutul de formaţiune care militează pentru consolidarea statalităţii moldoveneşti, pentru consolidarea societăţii. Noi credem în viitorul european al Republicii Moldova, iar cei care încearcă să dinamiteze relaţiile cu Federaţia Rusă nu fac altceva decît, inconştient sau voit, să torpileze eforturile de modernizare a ţării şi să bage strîmbe pe calea integrării europene a R.Moldova.
AGERPRES: Care este poziţia PDM în privinţa reglementării conflictului transnistrean şi ce părere aveţi despre ultimele evoluţii în acest sens?
Marian Lupu: Partidul Democrat militează consecvent pentru soluţionarea politică a diferendului transnistrean, pentru soluţionarea problemei eminamente pe calea dialogului. Dacă vă referiţi la ultima declaraţie a preşedintelui interimar, Mihai Ghimpu, formulată în scrisoarea adresată Secretarului general NATO, atunci PDM şi-a expus deja poziţia. Noi considerăm că implicarea NATO în soluţionarea problemei transnistrene este o iniţiativă periculoasă, care riscă să erodeze cadrul constituţional al Republicii Moldova şi care atentează la statutul de neutralitate, acesta fiind o garanţie clară a unităţii teritoriale a ţării. Mai mult decât atât, retorica antirusă, reluată în plină campanie electorală, poate duce la deteriorarea relaţiilor Republicii Moldova cu Federaţia Rusă şi reprezintă o subminare a eforturilor diplomaţiei europene în problema conflctului transnistrean. Astăzi, pe dimensiunea soluţionării diferendului transnistrean, priorităţile sunt altele. Se impune, în primul rînd, soluţionarea problemelor social-economice ale cetăţenilor, ridicarea nivelului de trai. Când societatea va simţi cu adevărat atenţia statului faţă de problemele cu care se confruntă, numai atunci vom avea pârghiile necesare de a stimula dorinţa cetăţenilor noştri, din regiunea transnistreană, de a trăi într-o ţară reunificată. AGERPRES.