O coaliţie democratică după alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie este unica şansă de viitor pentru Republica Moldova, a declarat într-un interviu acordat Agerpres preşedintele Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vlad Filat, actualul prim-ministru al Republicii Moldova.
'Îmi doresc mult ca rezultatele alegerilor să permită partidelor democratice formarea unei majorităţi suficiente nu doar pentru a asigura controlul asupra parlamentului şi guvernului, ci şi pentru a alege preşedintele republicii. Rezultatele cercetărilor sociologice de ultimă oră arată că acest lucru este posibil, o coaliţie democratică fiind unica şansă de viitor pentru Republica Moldova', a declarat Vlad Filat.
Liderul PLDM a adus însă şi unele critici partidelor din actuala coaliţie de guvernare, care s-au dedat la anumite atacuri la adresa partenerilor, dar crede că ele au avut la bază mai mult motive de ordin electoral.
Miza acestor alegeri este una istorică. La 28 noiembrie electoratul urmează să dea un vot de încredere tuturor acelor procese democratice începute acum mai bine de un an, a declarat Vlad Filat.
AGERPRES: Campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie este pe sfârşite. Care sunt impresiile generale despre această campanie? Cum se desfăşoară în comparaţie cu cele precedente?
Vlad Filat: Această campanie a arătat adevărata faţă şi adevăratul potenţial al partidelor din Republica Moldova. Unele formaţiuni, ca, spre exemplu, Partidul Comuniştilor, şi-a construit întreaga campanie electorală pe minciună, manipulare şi dezinformare. Aceasta a afectat în mare parte climatul electoral. Or, s-au comis atentate directe la dreptul cetăţeanului la o informaţie obiectivă, la dreptul cetăţeanului de a alege liber, în cunoştinţă de cauză etc. Din acest punct de vedere, cred că am avut o campanie electorală grea, în multe cazuri abuzându-se de norma democratică.
Nu aş dori să critic nici o formaţiune din tabăra democratică, dar voi constata totuşi că au existat partide care la un moment dat au uitat că adversarul nostru comun şi cel mai mare pericol pentru viitorul Republicii Moldova este Partidul Comuniştilor. Regret acele atacuri la care s-au dedat unele formaţiuni de orientare democratică şi sper, totuşi, că aceasta nu va afecta considerabil scorul electoral comun al taberei democratice.
Din alt punct de vedere, nu pot să nu remarc că, în general, concurenţilor electorali le-au fost oferite condiţii optime pentru a se manifesta, pentru a duce până la electorat mesajele şi programele lor. Altceva este că unele partide au neglijat oportunităţile pe care le-au avut, dar cert e că, la nivel organizatoric, de reglementare, de atitudine din partea organelor responsabile, această campanie electorală a fost una mult mai aproape de standardele europene în domeniu decât precedentele campanii, dominate în totalitate de abuzuri comuniste.
AGERPRES: Care este miza alegerilor din 28 noiembrie pentru Republica Moldova?
Vlad Filat: Fără a exagera, pot spune că miza acestor alegeri este una istorică. La 28 noiembrie electoratul urmează să dea un vot de încredere tuturor acelor procese democratice începute acum mai bine de un an. Amplul proces de transformări pe care l-am iniţiat trebuie să-şi găsească continuitate şi finalitate în beneficiul cetăţenilor. Or, în această perioadă au avut loc evenimente de maximă importanţă pentru ţară: Republica Moldova a depăşit recesiunea; în primul semestru al anului curent am înregistrat o creştere economică reală de 5,6%; a fost demarat procesul de negocieri pe marginea Acordului de asociere cu UE; a fost lansat dialogul pe marginea liberalizării regimului de vize şi pe marginea Acordului de comerţ liber cu UE; s-a revenit la normalitate în relaţiile cu vecinii; au fost demarate importante reforme în sistemul de protecţie socială, justiţie, poliţie, economie etc. Numai urmând aceste procese, Republica Moldova poate ajunge un adevărat stat european, democratic şi prosper.
AGERPRES: Care sunt priorităţile PLDM după alegerile din 28 noiembrie?
Vlad Filat: În aceste alegeri, PLDM a venit cu angajamentul 'Moldova fără sărăcie'. Îndeplinirea acestui angajament presupune un volum enorm de lucru în diferite domenii. Este vorba şi despre lupta cu corupţia, şi despre continuarea eforturilor de descătuşare a economiei, şi de implementarea în continuare a reformelor în sfera socială etc. Avem un program complex în acest sens, pe care îl vom pune în aplicare imediat după alegeri. Ştim ce avem de făcut, ştim cum trebuie să acţionăm şi am demonstrat că ştim să atingem obiectivele pe care le-am stabilit. Acum circa trei ani, când ne-am propus drept obiectiv 'Moldova fără Voronin! Moldova fără comunişti!', unii ne-au tratat cu scepticism. Dar noi am demonstrat că am ştiut cum să atingem acest obiectiv. Vă asigur că la fel va fi şi în cazul angajamentului nostru 'Moldova fără sărăcie!'.
AGERPRES: La alegerile din 28 noiembrie partidele care formează AIE merg de sine stătător. Cum veţi proceda după alegeri? Credeţi posibilă formarea unei noi alianţe necomuniste în viitorul parlament, având în vedere replicile dure dintre partidele componente ale Alianţei din ultimul timp?
Vlad Filat: Am menţionat mai sus că regret atacurile la care s-au dedat unele formaţiuni din tabăra democrată, dar cred că ele au avut la bază mai mult motive de ordin electoral. Probabil, cineva a dorit să-şi sporească şansele în alegeri pe seama partenerilor de coaliţie. Îmi doresc mult ca rezultatele alegerilor să permită partidelor democratice formarea unei majorităţi suficiente nu doar pentru a asigura controlul asupra parlamentului şi guvernului, ci şi pentru a alege preşedintele republicii. Rezultatele cercetărilor sociologice de ultimă oră arată că acest lucru este posibil, o coaliţie democratică fiind unica şansă de viitor pentru Republica Moldova.
AGERPRES: Alegerea preşedintelui ţării rămâne o problemă şi pentru viitorul parlament. Cum vedeţi soluţionarea acesteia? În ce măsură credeţi că este posibilă repetarea situaţiilor de după alegerile din 5 aprilie şi 29 iulie 2009?
Vlad Filat: Întreaga responsabilitate pentru criza constituţională cu care s-a confruntat Republica Moldova în ultimul an o poartă comuniştii. Această formaţiune nu doar a blocat alegerea noului preşedinte al republicii, dar, prin minciună, manipulare şi dezinformare, a zădărnicit şi referendumul constituţional din 5 septembrie, care urma să ofere o soluţie pentru evitarea unor situaţii similare în viitor. Desigur, dacă rezultatele referendumului ar fi fost validate, am fi avut mai multă siguranţă că se reuşea alegerea preşedintelui şi ţara era guvernată în condiţii de stabilitate minimum în următorii patru ani. Atunci când au propus varianta lor de depăşire a crizei constituţionale, comuniştii au urmărit un scop strict subiectiv - au dorit să schimbe accentele, să-şi justifice nedorinţa de a reîntoarce cetăţenilor dreptul de a alege preşedintele. Vă asigur că ei nu au avut în calcul variante de depăşire a crizei constituţionale pornind de la interesul cetăţenilor, ci al lor personal. Şi cred că acest lucru se va vedea foarte clar şi după alegeri. Să admitem că partidele democratice vor avea majoritatea pentru a guverna ţara, dar nu le va ajunge un vot sau două pentru a alege preşedintele. Credeţi că PCRM va vota pentru propria iniţiativă, care ar oferi o posibilitate partidelor democratice să aleagă preşedintele fără comunişti?! Desigur, nu! Comuniştii vor prefera să arunce din nou ţara în alegeri anticipate, cum au mai făcut-o. De aceea, partidele democratice trebuie să obţină singure majoritatea confortabilă pentru a putea inclusiv să aleagă preşedintele. Doar astfel vom putea asigura stabilitatea şi dezvoltarea normală a ţării în perioada următoare.
AGERPRES: Relaţiile dintre Republica Moldova şi România au avut o ascensiune pozitivă în ultimul an (cel puţin aşa declară conducerile de la Chişinău şi Bucureşti). Care sunt priorităţile PLDM în această direcţie după alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie? Care sunt principalele chestiuni care credeţi că urmează a fi puse la masa de discuţii şi proiectele ce urmează a fi implementate în viitorii patru ani?
Vlad Filat: Imediat după venirea la guvernare, am asigurat, de comun acord cu responsabilii de la Bucureşti, condiţiile necesare pentru revenirea la normalitate a relaţiilor. În această perioadă, am reuşit soluţionarea unor probleme importante, cum ar fi: semnarea Acordului de mic trafic la frontieră, semnarea Acordului privind regimul de frontieră, darea în exploatare a podului Rădăuţi-Lipcani, revenirea la normalitate în colaborarea dintre ministerele educaţiei, afacerilor interne etc. Am semnat în acest an cu partea română 15 acorduri de colaborare în diverse domenii, în toată această perioadă priorităţi fiind relaţiile de bună vecinătate în spirit european, dezvoltarea colaborării bilaterale, dar şi în cadrul instrumentelor regionale şi internaţionale. În toată această perioadă am simţit sprijinul prietenesc al României, care a fost unul oportun.
Pornind de la aceste constatări, evident că vom continua să dezvoltăm relaţiile bilaterale în beneficiul cetăţenilor. Am demarat importante procese şi sunt sigur că acestea îşi vor găsi continuitatea. Avem nevoie de relaţii eficiente de colaborare pe multiple planuri şi de la acest principiu vom porni în acţiunile noastre ulterioare.
AGERPRES: Cum vedeţi relaţiile de mai departe dintre Republica Moldova şi Rusia?
Vlad Filat: În programul guvernului pe care-l conduc, relaţiile cu Rusia sunt definite drept relaţii de parteneriat strategic. Este o formulă pe care vom merge şi în continuare, ea oferind soluţii pentru beneficiul ambelor părţi.
AGERPRES: Care este poziţia PLDM în privinţa reglementării conflictului transnistrean şi ce părere aveţi despre ultimele evoluţii în acest sens?
Vlad Filat: Reglementarea transnistreană prin asigurarea integrităţii teritoriale a ţării este o prioritate pentru noi. Soluţia pentru conflictul transnistrean urmează să fie identificată în cadrul formatului de 5+2, care oferă suficiente oportunităţi şi posibilităţi în acest sens. Pe parcursul ultimului an de guvernare, noi am înregistrat unele succese în ceea ce ţine de problema transnistreană: am stabilit un dialog permanent la nivel de reprezentanţi politici; a fost reluată activitatea grupurilor mixte în diverse domenii; au avut loc câteva runde de consultări informale în formatul 5+2; am adus problema transnistreană pe agenda discuţiilor marilor puteri (exemplul Rusiei şi Germaniei); am reuşit să soluţionăm probleme importante pentru cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului, cum ar fi reluarea circulaţiei trenului Chişinău-Odesa prin regiunea transnistreană, asigurarea unor categorii de cetăţeni din stânga Nistrului cu poliţe medicale gratuite, stabilirea bazei pentru reconectarea reţelelor de telefonie, soluţionarea problemelor legate de exporturile din regiunea transnistreană etc. Aceste realizări mici, dar importante, ne dau certitudinea că o soluţie pentru problema transnistreană poate fi identificată, Republica Moldova recăpătându-şi integritatea teritorială. AGERPRES.
Citeşte şi interviul pe evz.ro - Vlad Filat: "Orice lider politic trebuie să aibă aspiraţii prezidenţiale"