Directorul executiv al Institutului de politici publice de la Chişinău a declarat pentru Radio România că la aceste alegeri partidele şi-au stabilit foarte clar orientarea geostrategică.
Campania electorală pentru alegerile legislative anticipate din Republica Moldova a ajuns la final.
Cele mai vizibile diferenţe între partidele care se vor confrunta duminică sunt cele cu privire la orientarea externă a ţării: pro-europeană sau pro-rusă.
Într-un interviu pentru Radio România, directorul executiv al Institutului de politici publice de la Chişinău, Arcadie Barbăroşie, a declarat că la aceste alegeri partidele s-au separat, în comparaţie cu campaniile trecute, foarte clar.
"Alegerile din Moldova nu sunt politice, sunt geopolitice. Iată că partidele s-au separat, în comparaţie cu campaniile trecute, foarte clar geostrategic. O parte din partide a optat pentru integrarea în Uniunea Europeană, pe când o altă parte din partide a optat pentru consolidarea CSI", a afirmat Arcadie Barbăroşie.
El a adăugat că o importantă schimbare de orientare este vizibilă la Partidul Comuniştilor.
"În special aş vrea să mă refer la Partidul Comuniştilor, care până relativ recent era un promotor al integrării europene.
"Iată că acest partid al comuniştilor şi-a reformulat completamente orientarea strategică, a promis cetăţenilor consolidarea relaţiilor în cadrul CSI şi integrarea aprofundată în cadrul CSI, inclusiv aderarea la uniunea vamală, cu toate consecinţele" a declarat Arcadie Barbăroşie.