Trimite e-mail | Printeaza
Politic
29.11.2010

Adevarul: Milionarul Vlad Plahotniuc va tranşa asupra viitoarei coaliţii de guvernământ din Republica Moldova

Adevarul: Milionarul Vlad Plahotniuc va tranşa asupra viitoarei coaliţii de guvernământ din Republica Moldova

Milionarul Vlad Plahotniuc, numărul doi pe lista electorală a Partidului Democrat,  va tranşa asupra viitoarei coaliţii de guvernământ din Republica Moldova. Actuala Alianță pentru Integrarea Europeană are foarte mari șanse să rămână la guvernare, în cazul în care, după alegeri, actualele componente ale coaliţiei de guvernământ - Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Partidul Democrat  şi Alianţa Moldova Noastră, vor decide să refacă alianţa.

Soarta alegerilor va fi decisă de Partidul Democrat, al cărui lider este Marian Lupu, formaţiune condusă de facto de controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc. În cazul unui eşec la negocierile cu foştii parteneri pentru obţinerea funcţiilor -cheie în stat, Partidul Democrat  ar putea opta pentru constituirea unei coaliţii cu Partidul Comuniştilor (PCRM) al lui Vladimir Voronin.

Alianța pentru Integrare Europeană 2

Refacerea actualei coaliții de guvernământ compuse din PL, PLDM și PD și eventual alte formațiuni mici este invocată de majoritatea analiștilor și comentatorilor politici. „Este foarte probabil ca AIE să acumuleze 61 de mandate necesare pentru a alege președintele Republicii Moldova", susține Arcadie Barbăroșie, director executiv al Institutului pentru Politici Publice.

„Actuala alianță are șanse mari să rămâne la putere. Acest lucru și-l doresc foarte mult și partenerii externi. În mai multe rânduri oficiali europeni au transmis mesaje deschise de susținere a actualei guvernări, lucru care nu s-a mai întâmplat niciodată. De obicei UE este mult mai atentă și mai rezervată", spune Victor Chirilă. Un eventual eșec al AIE și revenire a Comuniștilor la putere va fi "o înfrângere pentru Occident, dar și pentru România", afirmă analistul.

Filat vrea să fie președinte

Nu e clar ce post dorește să obțină actualul premier Vlad Filat, liderul PLDM, cea de președinte al Republicii Moldova sau să-şi păstreze funcția de prim-ministru. În ultimele lui declarații el a lăsat să se înțeleagă că își dorește postul de președinte.  Potrivit lui Chirilă, un președinte în persoana lui Filat ar fi și pe placul partenerilor externi.

„Viitoarea coaliție de guvernământ din Republica Moldova va depinde de felul în care Vlad Plahotniuc va trata cu grupările economice și financiare care stau în spatele PCRM, precum și cu cele care sprijină Partidului Liberal Democrat a lui Vlad Filat", a declarat pentru "Adevărul" Arcadie Barbăroșie, director executiv al Institutului pentru Politici Publice.

Pentru PD este periculos să facă alianță cu Comuniștii

„Este destul de periculos pentru liderii Partidului Democrat să facă coaliție cu PCRM. Astfel ei riscă să-și pună cruce pe viitoarea carieră politică. Democrații trebuie să aibă o prezență destul de impunătoare ca să nu fie șantajați și desconsiderați. Până acum comuniștii au demonstrat că nu sunt capabili să poarte dialog și să facă compromisiuri", spune Victor Chirilă, director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă.  Potrivit analistului, omul de afaceri Vlad Plahotniuc se află acum în relații proaste cu familia Voronin. În perioada guvernării comuniste, presa de la Chișinău a scris că Plahotniuc și Oleg Voronin au avut afaceri prospere împreună.

„Dacă Partidul Democrat şi-a propus să obțină funcția de președinte al Republicii Moldova, titlu la care aspiră Marian Lupu, cele mai multe şanse le are într-o evantuală coaliție cu partidele din actuala Alianţă pentru Integrare Europeană. Dacă însă numărul doi pe lista PD, Vlad Plahotniuc, își dorește funcția de premier, cele mai multe șanse există pentru un asemenea scenariu într-o coaliție cu comuniștii", mai adaugă Chirilă.

Coaliția Comuniștilor cu Partidul Democrat

În ultima conferință de presă dinaintea alegerilor, Voronin a vorbit doar despre o posibilă coaliţie de centru-stânga, cu Partidul Democrat. Cele două partide au o agendă de politică externă similară și un electorat aproape identic. Ce ar însemna un asemenea scenariu? Voronin îl exclude din start din ecuație pe Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, fostul președinte al Parlamentului în perioada 2005-2009. Marian Lupu a părăsit PCRM după evenimentele din aprilie 2009, gest care nu poate fi iertat de Voronin

„Marian Lupu a fost fața europeană a comuniștilor în perioada 2005-2009, iar Vlad Plahotniuc - cel mai bun produs al PCRM în domediul afacerilor. Cei doi sunt primele două persoane de pe lista PD. Alinanța PCRM + PD va însemna revenirea fiilor rătăcitori", afirmă Igor Boțan, director-executiv al Asocieției pentru Democrație Participativă, într-un studiu publicat recent. Totuși, această coaliție are puține șanse să acumuleze 61 de mandate de deputat necesare pentru a alege președintele Republicii Moldova.

 Indiferent de rezultatele alegerilor, vor urma negocieri foarte dificile care vor dura mai multe luni. Parlamentul nou ales trebuie să se convoace în cel mult o lună de la data scrutinului. Analistul politic Igor Boțan prezice că alegerea președintelui Parlamentului și a președinților de comisii parlamentare să fie lăsate după sărbători, adică la mijlocul lui lunii ianuarie 2011. Un eventual guvern va putea fi desemnat în luna februarie. Abia după asta politicienii vor trece la alegerea șefului statului, scrie Adevarul.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus