Trimite e-mail | Printeaza
Politic
29.11.2010

Ghimpu așteaptă un semnal de la Filat, Filat așteaptă rezultatele finale. Lupu întreabă: Cine vine cu noi? Voronin se declară dispus să negocieze cu PD și PLD

Liderul opoziţiei comuniste Vladimir Voronin a declarat astăzi că partidul său este câştigătorul alegerilor, a exclus negocierea unei coaliţii cu Partidul Liberal, dar a spus că este gata să discute cu Partidul Democrat sau cu Partidul Liberal Democrat. Europa Liberă a încercat să afle şi planurile celorlalte partide câştigătoare după o noapte în care şi-au văzut subţiindu-se rezultatele sugerate iniţial de exit-poll-uri.

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a declarat azi presei că aşteaptă un apel de la premierul Filat, un semn că alianţa care a guvernat în ultimul an poate fi reconstituită pe principii noi şi fără AMN: "Acest lucru trebuie să vină din partea celui care a luat mai multe mandate, căruia i-a încredinţat poporul reformele, schimbarea, tot absolut şi el trebuie să vină cu iniţiativa, corect aşa este. Corect aşa este: ori ne face nouă, ori face lui Voronin apelul."

Vlad Filat a anunţat că cel mai probabil urmează să aibă mîine o discuţie cu liderii PL şi PDM, după ce CEC va prezenta rezultatele finale, aşa încît să se ştie precis cîte mandate are fiecare partid pentru a începe discuţiile. Liderul PLDM a respins ideea unei posibile coaliţii cu PCRM, coaliţie care ar avea mai mult de 61 de mandate necesare pentru alegerea preşedintelui.

Vlad Filat: „Noi urmărim să avem o guvernare eficientă, o guvernare funcţională în RM, care să asigure continuarea proceselor care au fost iniţiate în acest an, ca să ajungem în sfîrşit ca în ţara noastră să nu discutăm la nesfîrşit despre principiile care vor sta la baza guvernării, vedeţi cum se vorbeşte după alegeri, cine cu cine, scenarii posibile, nimenea deocamdată n-a ieşit să spună despre principiile pe care le vede şi care vor sta la baza viitoarei coaliţii. Noi aşteptăm finalizarea acestui proces care este administrat la CEC şi pentru ziua de mîine probabil vom veni cu o asemenea ofertă."

Aşa cum arată rezultatele preliminare, Alianţei dintre PLDM, PD şi PL nu i-ar ajunge un mandat pentru a putea alege preşedintele ţării.

„Eu cred că noi sîntem datori să reuşim, deoarece Moldova nu ar mai rezista la o perioadă de instabilitate politică şi de aceea urmează să trudim asupra acestui rezultat cu îngăduinţă şi cu pricepere." - a comentat Vlad Filat.

Liderul PDM Marian Lupu a anunţat că formaţiunea sa lasă uşile deschise pentru toate formaţiunile care au intrat în Parlament şi că nu exclude o coaliţe largă a tuturor partidelor parlamentare, specificînd că: "Noi vorbim de valori, noi vorbim de direcţia de mişcare a acestei ţări. Repet încă o dată, nu în zadar am zis că am însuşit nişte lecţii în trecut şi atunci pe noi ne interesează întreg mecanismul care ar asigura mişcarea ţării anume în direcţia în care o vedem noi. Şi avînd pe de o parte 44, pe de altă parte 42 preliminar în mod evident că PD fiind plasat în centru rămîne de văzut cine vine cu noi, nu cu cine mergem noi, fiindcă aşa eu pun de această dată întrebare, bazat nu pe interese personalizate, o abordare bazată pe interesul ţării. "

Marian Lupu a mai declarat că PD va fi mai hotărît în a pune anumite condiţii viitorilor colegi de coaliţie.

Partidul care a adunat cele mai multe voturi de la alegători, PCRM, prin liderul său Vladimir Voronin, s-a declarat gata să înceapă negocieri cu PD, dar ar accepta să poarte discuţii pentru a forma o coaliţie majoritară şi cu PLDM.

Vladimir Voronin: "Înţelegeţi, pentru a începe tratativele referitoare la alianţe, trebuie mai întîi să facem matematică. Ne iese sau nu ceva? Mai real mi se pare să începem toate aceste discuţii cu Partidul Democrat. Pentru că mandatele partidelor noastre sînt aproape suficiente pentru a alege preşedintele. Nu ne ajung se pare 2 mandate. Am spus-o şi anterior că sîntem disponibili să dialogăm cu orice partid politic din parlament. Liberalii sînt puţini şi nu e cazul să vorbim despre ei".

Vladimir Voronin a spus că partidul său pledează pentru o alianţă din 2 partide, nu mai multe, pentru că ar fi ineficientă, făcînd trimitere la neînţelegerile care au existat în alianţa care a guvernat pînă la 28 noiembrie. (Europa Liberă)

 

cuvinte-cheie: alegeri | parlamentare

Comentarii (3)

 

Related news

Sus