Vladimir Voronin l-a convocat la 7 septembrie 2009 pe Marian Lupu la reşedinţa de la ţară pentru a-i propune să facă o coaliţie de centru-stânga, însă, refuzat de liderul PD, preşedintele i-a oferit zece milioane de dolari pentru a reveni în Partidul Comuniştilor, potrivit documentelor WikiLeaks.
Potrivit Le Monde, care a studiat telegramele furnizate de WikiLeaks, la 8 septembrie 2009 Ambasada americană la Chişinău a relatat despre o întâlnire „uluitoare" - după cum scrie cotidianul francez - între Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, şi comunistul Vladimir Voronin, pe atunci încă şef de stat. Acesta din urmă îl convocase în ajun pe Marian Lupu la reşedinţa sa de la ţară pentru a-i face o propunere - să formeze o coaliţie de centru-stânga, Lupu să fie preşedinte, iar Voronin să preia conducerea Parlamentului. Refuzat de Marian Lupu, care părăsise Partidul Comuniştilor în iunie 2009, preşedintele Voronin i-a propus atunci interlocutorului său cinci milioane de dolari, cu condiţia să accepte să revină în PCRM.
Lupu l-a refuzat din nou, iar Voronin i-a făcut o nouă propunere: 10 milioane de dolari. Atunci, Marian Lupu a formulat o contrapropunere, sugerându-i lui Voronin să dea cele opt voturi încă necesare în Parlament pentru ca liderul PD să fie ales şef al statului, Voronin urmând să obţină imunitate pentru sine şi familia sa.
Această scenă i-a fost relatată ambasadorului american chiar de către Marian Lupu, precizează Le Monde. Diplomatul a vrut însă să verifice şi din altă sursă: direct de la Vladimir Voronin, pe care l-a primit la 14 septembrie 2009. Liderul comuniştilor a confirmat că a avut două întâlniri private cu liderul PD şi că i-a propus să facă o coaliţie. „Potrivit lui Voronin, Lupu a părut 'pierdut', dar a spus că nu poate accepta o asemenea ofertă", relatează ambasadorul într-o notă datată 16 septembrie 2009. Voronin n-a recunoscut direct că i-a propus mită lui Lupu, dar, răspunzând unei întrebări a ambasadorului, care a vrut să ştie ce i-a propus Voronin lui Lupu la acea întâlnire, Voronin a râs zgomotos, a făcut grimase şi un gest cu degetul mare ridicat care, fără cuvinte, părea o confirmare tacită că ştie că se ştie. Voronin a spus că, din punctul său de vedere, Lupu se află sub influenţa „unei puteri externe", dar n-a spus dacă este vorba despre Rusia, România sau Statele Unite. La acea vreme, ruşii făcuseră deja cunoştinţă îndeaproape cu Marian Lupu.
La 12 august, în cel mai mare secret şi trecând prin Budapesta, acesta fusese la Moscova pentru a se supune unui examen foarte special, într-o cameră de hotel. Examinarea a fost făcută de doi bărbaţi a căror identitate Lupu a refuzat să le-o dezvăluie americanilor. Această întâlnire a durat două ore şi a semănat cu un interviu pentru angajare sau cu o evaluare psihologică şi politică completă, i-a relatat Lupu ambasadorului american. Diplomatul american scrie, la 14 august: „Lupu a fost supus unei serii de întrebări pentru a determina poziţiile sale asupra unor probleme precum imunitatea lui Voronin, neutralitatea Moldvoei şi şcolile în limba rusă din Moldova".
Dacă scena politică moldoveană este de o complexitate deosebită, agravată de amestecul mai mult sau mai puţin discret al Rusiei, culisele sale dezvăluie practici mai puţin ortodoxe, aşa cum le dezvăluie şi Ambasada americană la Chişinău, conchide Le Monde.
Sursa: Newsin
http://www.replicaonline.ro/wikileaks_voronin_i-a_oferit_lui_lupu_10_milioane_de_dolari_sa_revina_in_partidul_comunistilor_dar_a_fost_refuzat_48799.html