Sub egida Ministerului Economiei, în calitatea sa de autoritate de reglementare în domeniul energeticii, în perioada 9-10 decembrie 2010, va avea loc un seminar de instruire pentru funcţionarii implicaţi în activităţile de standardizare şi specializaţi în echipamente de înaltă şi joasă tensiune din cele unsprezece ţări (CSI) partenere : Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina şi Uzbekistan.
Potrivit liderului de proiect, Jean-Claude Gourdon, lipsa de standarde armonizate, normele şi practicile în ceea ce priveşte echipamentele utilizate în sectorul energiei electrice, a fost identificată în numeroase studii şi analize drept unul dintre principalele obstacole în calea unei cooperări mai strânse între pieţele de energie electrică din UE şi ţările partenere.
Spectrul de discuţii din cadrul seminarului va fi axat pe subiectul celor două categorii de standarde pilot de tensiune înaltă şi joasă : EN 50160 (2007) şi EN 50341-1 (2001), alese de ţările partenere pentru a face schimb de experienţă în armonizarea acestora.
Seminarul, organizat în cadrul proiectului INOGATE „ Armonizarea standardelor în sectorul electro-energetic", este finanţat de Comisia Europeană şi realizat de către Consiliul European de Standardizare în colaborare cu Consiliul european de Standardizare în domeniul electrotehnic şi organismelor de standardizare din Franţa, Spania şi Marea Britanie.
Sarcina de bază a evenimentului constă în realizarea, prin instruire şi schimb de experienţă, a progreselor în armonizarea standardelor sectorului energetic din CSI cu standardele internaţionale pentru a îmbunătăţi perspectivele de integrarea ulterioară a pieţei energetice în cadrul regiunii şi Uniunii Europene..
Potrivit ME, proiectul INOGATE "Harmonization of Gas and Oil Technical Standards & Practices in Eastern Europe and the Caucasus", înfiinţat în anul 1995 este un program internaţional de energie de cooperare între Uniunea Europeană (UE), Turcia şi ţările din CSI, cu excepţia statelor baltice şi Federaţia Rusă. Obiectivul principal al proiectului este armonizarea standardelor naţionale, aplicabile petrolului şi gazelor naturale ale ţărilor beneficiare, cu standardele europene şi internaţionale.