Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu Martin Raiser, director regional al Băncii Mondiale pentru Moldova, Belarus şi Ucraina, şi Melanie Marlett, director al Oficiului Băncii Mondiale în Republica Moldova, care îşi încheie activitatea în Republica Moldova.
La întrevedere a participat şi Connie Luff, coordonator de programe al Băncii Mondiale pentru Moldova, Belarus şi Ucraina, care va exercita funcţia de director interimar al Oficiului Băncii Mondiale în Republica Moldova.
„Instabilitatea politică afectează dezvoltarea economică a Republicii Moldova şi face Republica Moldova mai puţin atractivă pentru investitorii străini. Ne dorim reeditarea Alianţei pentru Integrare Europeană, care să continue promovarea reformelor democratice în Republica Moldova şi să asigure cetăţenilor noştri un viitor european. Actul de guvernare trebuie să fie unul durabil, reieşind din mecanismul democratic de guvernare a unui stat şi ţinând cont de votul majoritar pro-european al cetăţenilor din 28 noiembrie", a menţionat Mihai Ghimpu
Martin Raiser a menţionat că Banca Mondială apreciază colaborarea eficientă cu autorităţile de la Chişinău, exprimându-şi încrederea în continuarea acestor relaţii în vederea obţinerii unor rezultate şi parteneriate durabile. Directorul regional pentru Moldova, Belarus şi Ucraina a anunţat că Banca Mondială pregăteşte un raport referitor la situaţia din Republica Moldova şi perspectivele de dezvoltare, care va include şi sugestii pentru autorităţi în formarea agendei de reforme care urmează a fi implementate, precum şi strategii pentru ca ţara noastră să devină atractivă atât pentru cetăţenii săi, cât şi pentru investitorii străini.
Până în prezent, Banca Mondială a finanţat 25 de proiecte în Republica Moldova cu un angajament total de 613,4 milioane dolari SUA, dintre care 436,7 milioane dolari SUA au fost debursate deja. Portofoliul de proiecte gestionat de Banca Mondială în Republica Moldova este unul extins şi vizează acordarea serviciilor de sănătate şi asistenţă socială, investiţii în zona rurală, sectorul drumurilor, domeniul energetic, protecţia mediului ambiant, învăţământul de calitate, gestionarea finanţelor publice, reforma administraţiei publice etc., informează Serviciul de presă al Legislativului.