Mihai Ghimpu, a semnat decretul privind participarea Republicii Moldova la reuniunea Consiliului şefilor de state al Comunităţii Statelor Independente, care conţine şi delegarea împuternicirilor ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, de a semna, în numele Republicii Moldova, a unor documente, incluse în ordinea de zi a reuniunii.
În articolul 1 al acestui decret, în temeiul art. 86 alin. (1) din Constituţia Republicii Moldova şi al art. 7 şi art. 9 din Legea privind tratatele internaţionale ale Republicii Moldova, şeful statului a dispus iniţierea negocierilor asupra proiectului hotărîrii Consiliului şefilor de state al Comunităţii Statelor Independente cu privire la Programul de colaborare a statelor-membre ale CSI în combaterea terorismului şi altor forme violente de manifestare a extremismului pentru anii 2011-2013.
Prin articolul 2, viceprim-ministrului, ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, i se acordă deplinele puteri pentru a participa, în numele Republicii Moldova, la reuniunea Consiliului şefilor de state al CSI, care se va desfăşura la 10 decembrie 2010, la Moscova, şi pentru a semna, în numele Republicii Moldova - Tratatul dintre statele-membre ale Comunităţii Statelor Independente privind căutarea interstatală a persoanelor; Protocolul privind modificarea Acordului cu privire la mărimea taxei de stat şi ordinea încasării ei la examinarea litigiilor economice dintre subiecţii economici ai diferitelor state din 24 decembrie 1993 şi Hotărîrea Consiliului şefilor de state al CSI cu privire la Programul de colaborare a statelor-membre ale Comunităţii Statelor Independente în combaterea terorismului şi altor forme violente de manifestare a extremismului pentru anii 2011-2013.
În decret mai este stipulat că Republica Moldova va semna hotărîrea menţionată cu următoarele rezerve: „(1)Republica Moldova va colabora în cadrul Programului în conformitate cu legislaţia naţională şi obligaţiile internaţionale în domeniul respectiv. (2)Prevederile Programului vor fi realizate în urma coordonării şi în baza cooperării cu autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova, în conformitate cu legislaţia naţională. (3)Republica Moldova nu se consideră legată de obligaţiile Programului în partea ce se referă la armonizarea legislaţiei.", informează Serviciul de presă al Preşedintelui Republicii Moldova.