Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.12.2010

Vladimir Socor: Pe termen scurt, ar fi benefică formarea unei coaliţii cu excluderea Partidului Comuniştilor

Vladimir Socor: Pe termen scurt, ar fi benefică formarea unei coaliţii cu excluderea Partidului Comuniştilor

Interviu cu analistul politic occidental, Vladimir Socor, realizat de Europa Liberă

Comuniștii bagă fitiluri, PD se vinde scump, PLD are ambiții mari: numai naivii cred că la tratative se discută principii doctrinare.

Vladimir Socor: „Cel puţin doi dintre liderii de partide vorbesc deja de posibilitatea unor noi alegeri peste un an"

Europa Liberă: De acum trei lideri vorbesc.

Vladimir Socor: „Trei chiar. Aşa încât, perspectivele nu par deloc optimiste. Se constată o competiţie nedeclarată, dar acerbă între trimişii Rusiei şi trimişii Uniunii Europene în ceea ce priveşte componenţa viitorului Guvern din Republica Moldova. Dar în ultimă instanţă, constatăm în ultimii câţiva ani, că Republica Moldova nu este pregătită pentru sistemul de guvernământ parlamentar. În statele din fosta Uniune Sovietică experimente cu guvernarea parlamentară s-au făcut în Ucraina, în Republica Moldova şi în Kîrgîzstan. Peste tot aceste experimente au eşuat, cu consecinţe deosebit de grave pentru statele respective şi pentru societăţile din acele ţări. Experimentele în guvernarea parlamentară, pur şi simplu, au dezorganizat statele şi au provocat întârzierea, sau chiar inversarea reformelor. În Ucraina, de exemplu, dar şi în Republica Moldova. În cazul individual al Republicii Moldova corectitudinea deplină a alegerilor timp de mulţi ani de-a rândul a condus la revanşa Partidului Comuniştilor în 2001 şi perpetuarea acestuia la putere până mai ieri."

Europa Liberă: Domnule Socor, cât de realistă este şansa unei coaliţii de centru-stânga? Şi cât de realistă este şansa unei coaliţii de centru-dreapta?

Vladimir Socor: „Singurul lucru, care îmi pare realist în actuala configuraţie politică este continuarea instabilităţii."

Europa Liberă: Dar ce ar fi mai benefic pentru Republica Moldova să se întâmple acum? Ce alianţă să se închege?

Vladimir Socor: „Pe termen scurt, ar fi benefică formarea unei coaliţii cu excluderea Partidului Comuniştilor. Partidul Comuniştilor s-a descalificat complet, continuând să se descalifice în timpul campaniilor electorale din 2009 şi 2010. Partidul este lipsit de capacităţi de a se adapta contemporanietăţii şi Europei. Lucrul acesta este foarte clar. Simplul fapt că domnul Vladimir Voronin este principalul atu electoral al Partidului Comuniştilor demonstrează, cât de învechit este acest partid. Domnul Voronin şi echipa sa au trecut de la orientarea pro occidentală temporală, pe care şi-o asumaseră în 2004, la o politică ceea ce se cheamă doi vectori, sau dublul vector, un fel de echidistanţă între Rusia şi Occident. Şi acest lucru, bineînţeles, dăunează Republicii Moldova. Dăunează, în primul rând, populaţiei şi cetăţenilor Republicii Moldova.

Ţara are nevoie de un Guvern cu o orientare pro-europeană lipsită de ambiguităţi şi lipsită de orice influenţă din partea Rusiei. Prin urmare, mi se pare cât se pare de clar, în favoarea continuării Alianţei pentru Integrare Europeană, cu excluderea comuniştilor din majoritatea guvernantă, dar nu şi din sistemul politic. Acest lucru ar fi imposibil şi nedemocratic.

Partidul Comuniştilor este un partid mare, cu o bază socială încă puternică, deşi în continuă şi ireversibilă scădere. Totuşi, în perioada scăderii, şi în cele din urmă dispariţiei acestui partid, se cuvine ca partidul să fie inclus în sistemul şi jocul democratic parlamentar. Dar aceasta este pe termen scurt. Pentru că Moldova are nevoie de un sistem de guvernare prezidenţială, care să garanteze eficienţa Guvernului, stabilitatea, continuitatea, cicluri de patru ani încheiaţi. Campania electorală neîncetată în ultimii doi ani, cu perspectiva de a continua, din nefericire, este un adevărat coşmar."

Europa Liberă: În actualele condiţii, Partidul Democrat, partidul condus de Marian Lupu, rămâne să cântărească binele şi răul pentru Republica Moldova. Dacă nu se alege preşedintele, pentru că nu ajung voturi nici de o parte, nici de alta, atunci e catastrofă?

Vladimir Socor: „Stimată Valentina, acestea sunt detalii de ordin juridic şi tehnic. Fie că se găseşte o soluţie, fie că nu se găseşte o soluţie, sau indiferent când s-ar găsi, ea nu rezolvă problema fundamentală. Problema fundamentală este că Republica Moldova nu este pregătită la nivel instituţional pentru democraţie parlamentară. Partidele însele, cele care fac parte din Alianţa pentru Integrare Europeană, nu sunt partide de natură democratică, aşa cum există partidele în Occident."

Europa Liberă: Şi ce e de făcut, domnule Socor? Vorba lui Lenin.

Vladimir Socor: „Ce-i de făcut, vorba lui Lenin. Trebuie identificat un partid politic cu capacitatea de a guverna Republica Moldova în mod competent, eficient, stabil şi cu continuitate pe mai multe cicluri electorale. Partidul condus de domnul Vlad Filat, şi domnul Filat personal ar putea îndeplini acest rol."

Europa Liberă: Vizita emisarilor străini la Chişinău impulsionează crearea unei coaliţii de guvernare în Moldova?

Vladimir Socor: „Da, ar trebui s-o impulsioneze. Dar Uniunea Europeană nu este interesată de persoane şi nu are favoriţi între partide. Uniunea Europeană e interesată de Republica Moldova. În ce măsură cetăţenii Republicii Moldova sunt interesaţi de Uniunea Europeană, e altă întrebare. Ei sunt, desigur, interesaţi de problema vizelor de intrare în Uniunea Europeană. Emisarii Uniunii Europene vor lucra cu oricare partid politic, care există la putere. Chiar dacă soluţia preferată de Moscova - a unei coaliţii dintre Partidul Comuniştilor şi partidul domnului Lupu s-ar materializa, şi în acest caz Uniunea Europeană ar lucra cu un asemenea Guvern.

Deoarece Uniunea Europeană este interesată în a integra Republica Moldova. Uniunea Europeană are mare nevoie de o poveste de succes în politica externă şi, în deosebi, în politica de vecinătate. Republica Moldova oferă Uniunii Europene această posibilitate. Şi prin poziţia ei geografică, şi prin dimensiunile mici, deci, relativ uşor digerabilă de către Uniunea Europeană. Surprinzător, cum ar părea să pară, chiar şi în Uniunea Europeană mai sunt unii care gândesc strategic.

Şi importanţa strategică a Moldovei pentru Europa este în continuă creştere. După ce Ucraina a trecut de la un pol politic orientat spre Vest, la o politică orientată predominant către Rusia, nu în totalitate, dar predominant, după ce Rusia şi-a întărit poziţiile militare în Ucraina, prin arendarea bazei navale de la Sevastopol pe zeci de ani de acum înainte, după ce influenţa businessului rusesc a început să crească substanţial în Ucraina, viitorul Ucrainei fiind incert. Profilându-se perspectiva că Ucraina să lunece îndărăt, în orbita Rusiei, Republica Moldova devine mai interesantă decât fusese până acum pe planul strategic, pentru Uniunea Europeană.

Iată de ce, Uniunea Europeană va căuta să strângă legăturile cu Republica Moldova, indiferent de culoarea guvernului care se va afla la putere. Desigur că misiunea Uniunii Europene ar deveni mai uşor de îndeplinit, dacă la putere s-ar afla partidele din Alianţa pentru Integrare Europeană. Este necesară o guvernare stabilă, de către un preşedinte cu puteri executive, de orientare europeană, cum cred că domnul Filat este. Acest lucru ar putea îmbunătăţi foarte mult perspectivele şi reformelor economice, şi integrării europene a Republicii Moldova."

cuvinte-cheie: alegeri | parlamentare | 2010

Comentarii (3)

 

Related news

Sus