Oferta Rusiei - gaze mai ieftine, acces liber al vinurilor şi produselor agricole moldoveneşti pe piaţa rusească- nu poate fi comparată cu susţinerea Uniunii Europene, afirmă consilierul prezidenţial Vlad Lupan.
„Susţinerea UE a venit cu mult înainte de vizita lui Narîşkin. Să nu uităm că în 2009 şi 2010, UE a fost cel mai important donator al Republicii Moldova", a declarat acesta. Lupan a dat ca exemplu faptul că Moldova a negociat Acordul de Asociere cu UE în doar nouă luni, în timp ce Ucraina face acest lucru de mai bine de trei ani. „Viteza cu care ne-am mişcat şi sprijinul Bruxelles-ului ne face să credem că putem scăpa de vize în 18 luni ca şi statele balcanice. Asta în condiţiile în care la guvernare va rămâne aceeaşi guvernare AIE. Un alt acord negociat cu UE, cel de Liber Schimb, ne va aduce o serie întreagă de posibilităţi pentru dezvoltarea economică , inclusiv investiţii", a subliniat Lupan. Veaceslav Ioniţă, preşedinte al Comisiei Parlamentare pentru Buget, Finanţe şi Economie din partea liberal-democraţilor, nu vede niciun motiv pentru ca Rusia să reducă preţul gazelor. „Nu cred că e ceva serios. Ce dragoste era zece ani în urmă între Rusia şi Belarus şi cu ce scandal se termină această poveste în prezent", avertizează deputatul. „Avem o experienţă de 20 de ani de aflare în spaţiul de influenţă al Rusiei şi singurul rezultat a fost că suntem cea mai săracă ţară a Europei. Rusia nu ne poate oferi un model viabil de dezvoltare", a subliniat Veaceslav Ioniţă.
Boris Vieru, deputat al Partidului Liberal crede că o alianţă de centru-stânga nu va putea beneficia de o asistenţă financiară considerabilă din partea Federaţiei Ruse, precum cea de care o va avea alianţa de centru-dreapta din partea UE. Liderul liberal a adus ca exemplu anunţul făcut de Jerzy Buzek, Preşedintele Parlamentului European, în cadrul vizitei oficiale la Chişinău, privind decizia de acordare a unei asistenţe macro-financiare pentru Republica Moldova în valoare de 90 de milioane de euro, plus alte 100 de milioane de euro prin proiectele politicii regionale. „Dacă Republica Moldova va întoarce spatele Uniunii Europene şi ofertelor generoase venite de acolo, în câteva luni va intra în incapacitate de plată", consideră Boris Vieru. (Adevărul.ro)