Am constatat că există un fel de simpatie şi consens spontan al statelor membre ale UE faţă de nevoia ca forţele democratice din Republica Moldova să găsească compromisul necesar reconstituirii unei alianţe pro-europene, capabilă să continue reformele şi să bifeze noi realizări pe agenda dialogului cu UE, a declarat luni seara ministrul de externe român Teodor Baconschi, la finalul reuniunii Consiliului Afaceri Externe al UE (CAE).
Este evident, după cele două runde de negocieri desfăşurate deja la Chişinău, că toţi cei trei lideri ai partidelor pro-europene (Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat şi Partidul Liberal - n.red.) au interesul de a ceda de la ei, fiind nevoie de ajustări reciproce în vederea formării unei coaliţii guvernamentale.
"Pur şi simplu s-a exprimat faptul că Republica Moldova trebuie să fructifice această şansă. Există după Conferinţa donatorilor 2,5 miliarde euro, care sunt destinate unor proiecte - există varii proiecte din partea unor donatori bilaterali. Totodată, forţele pro-europene, democratice, îşi pot împărţi principalele poziţii în stat, astfel încât ele să capete o deplină legitimitate internaţională, să devină un partener perfect recunoscut şi respectat al UE şi cred că, din acest punct de vedere, recentele vizite ale miniştrilor de externe suedez şi polonez la Chişinău, urmate de cea a preşedintelui PE, Jerzy Buzek, arată că este nevoie de susţinere politică, morală şi economică" a direcţiei (pro-europene - n.red.) pe care Republica Moldova a adoptat-o, a mai spus ministrul român, scrie Agerpres.
Tot luni, ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi, a participat la reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic.
Potrivit MAE român, la reuniunea ministerială au participat reprezentanţii celor 27 de state membre UE. Cele şase state partenere au fost reprezentate la nivel de ministru, respectiv secretar de stat. Reuniunea a fost prezidată de Înaltul reprezentant pentru politică externă şi vice-preşedinte al Comisiei Europene, Catherine Asthon. Comisia Europeană a mai fost reprezentată de Comisarul pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Fule.
Cu acest prilej, a fost analizat progresul înregistrat, până la acest moment, în cadrul Parteneriatului şi au fost exprimate puncte de vedere cu privire la evoluţia viitoare, în perspectiva Summit-ului Parteneriatului Estic, care se va desfăşura la Budapesta, în mai 2011.
În intervenţia sa, ministrul Teodor Baconschi a evidenţiat succesul înregistrat în implementarea Parteneriatul Estic şi nevoia structurării viziunii UE pentru perioada următoare. A transmis semnale încurajatoare în ceea ce priveşte dezvoltarea relaţiilor contractuale cu ţările partenere, precum şi în domeniul liberalizării vizelor. În acest context, a subliniat progresul remarcabil înregistrat de Republica Moldova pe parcursul anului 2010. „Felicităm autorităţile din Republica Moldova pentru poziţia privilegiată ocupată în cadrul Parteneriatului Estic, datorată calităţii şi ritmului reformelor implementate de-a lungul anului 2010".
Teodor Baconschi a reiterat sprijinul pentru încheierea cu succes de către Ucraina a negocierilor pentru Acordul de Asociere şi pentru acordul de liber schimb, în concordanţă cu obiectivul stabilit la recentul summit UE- Ucraina, respectiv până la mijlocul anului viitor.
De asemenea, a încurajat statele din Caucazul de Sud pentru a menţine un interes crescut faţă de obiectivele Parteneriatului Estic şi a susţinut începerea negocierilor pentru un Plan Comun Interimar cu Belarus.
Ministrul român de externe a subliniat totodată complementaritatea dimensiunilor estice şi sudice ale Politicii Europene de Vecinătate, rolul factorului financiar în susţinerea dimensiunii estice, precum şi importanţa obţinerii unor rezultate concrete în rezolvarea conflictelor îngheţate.
În ceea ce priveşte domeniul energetic, Teodor Baconschi a evidenţiat necesitatea dezvoltării coridorului sudic de gaze, inclusiv a proiectelor AGRI şi Nabucco. „Proiectul LNG AGRI (Interconectorul Azerbaidjan-Georgia-România) nu are în vedere înlocuirea proiectului Nabucco, ci dimpotrivă, este unul complementar acestuia. Evoluţiile recente ne dau încredere în ceea ce priveşte dezvoltările viitoare ale proiectului AGRI."
Parteneriatul Estic (PaE) readuce în atenţia Uniunii Europene statele din vecinătatea sa estică, beneficiare ale Politicii Europene de Vecinătate, şi anume Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina. Parteneriatul a fost lansat cu ocazia Summit-ului de la Praga, 7 mai 2009 şi vizează atât dimensiunea bilaterală, cât şi cea multilaterală a relaţiei UE cu ţările partenere.
Dimensiunea bilaterală prevede negocierea de Acorduri de Asociere, realizarea unei zone cuprinzătoare de liber-schimb şi posibilitatea unui regim de călătorie liber de vize ca obiectiv pe termen lung. De asemenea, se află în pregătire Programele de Construcţie Instituţională Aprofundată (CIB), cu abordare pe termen mediu.
Dimensiunea multilaterală permite Uniunii Europene să angajeze partenerii într-un cadru de cooperare şi dialog care să faciliteze schimbul de informaţii şi experienţă în procesele de tranziţie, reformă şi modernizare a ţărilor partenere.