Preşedintele Traian Băsescu a spus, într-un interviu pentru Financial Times, că perspectiva unei uniri a României cu R. Moldova este doar o viziune şi nu va mai fi oricum în viaţă când se va întâmpla aceasta, dacă se va întâmpla, informează NewsIn.
Într-un interviu recent acordat RL, şeful statului spunea că reunirea celor două ţări este posibilăîn următorii 25 de ani.
Băsescu a precizat însă că în ciuda faptului că românii consideră la unison Basarabia ca fiind teritoriu românesc, "spiritul unificator" nu este extrem de activ în România şi cu atât mai puţin în R. Moldova.
În ceea ce priveşte declaraţia sa referitoare la Transnistria, din interviul acordat luna trecută în Evenimentul Zilei, Băsescu a precizat pentru Financial Times că nu a intenţionat să facă vreo prognoză teritorială, ci a fost doar "o neglijenţă de exprimare, care a dat naştere la multe interpretări".
Referitor la Rusia, Băsescu şi-a menţinut declaraţia că există o neîncredere reciprocă în relaţiile bilaterale.
Întrebat dacă vede posibilă unirea României cu R. Moldova în 25 de ani, aşa cum a sugerat în interviul pentru Evenimentul Zilei, Băsescu a precizat că a fost "extrem de clar că politicienii nu pot face asta".
"Obiectivul nostru politic este să sprijinim Moldova să devină o ţară UE. Aceasta este ce pot face politicienii, cu condiţia să existe un guvern cu o astfel de orientare şi la Chişinău", a precizat Băsescu. "Altfel, a adăugat el, dacă întrbaţi orice român dacă Moldova este parte a României, va răspunde că da. Însă în UE vom fi împreună oricum. Dacă ceva mai mult este destinat să se întâmple, aceasta nu poate fi decis de politicieni, va fi decis de popoarele înseşi", a spus preşedintele, reluând ideea din interviul pentru Evenimentul Zilei.
Întrebat de FT dacă totuşi crede că sunt perspective ca graniţa să dispară şi să existe o singură ţară în 25 de ani, cum a menţionat în urmă cu câteva săptămâni, Băsescu a repetat: "Doar dacă poporul va dori să facă aceasta".
Întrebat dacă şi moldovenii se văd ca fiind români, Băsescu a răspuns negativ şi a explicat că în Moldova sentimentul, spiritul unificator nu este foarte activ. "Chiar şi aici, în România, spiritul unificării nu este extrem de activ", a menţionat preşedintele.
"Deci aceasta este poate un fel de viziune, dar nu în mod necesar una care se va împlini?", a întrebat reporterul. "Nu, este o viziune, o simplă viziune. În orice caz, nu voi mai fi în viaţă când aceasta se va întâmpla, dacă se va întâmpla!", a răspuns Băsescu.
Reporterul a evocat şi chestiunea graniţei cu Transnistria, din acelaşi interviu pentru EvZ, cu observaţia că în Rusia s-a interpretat că a vrut să spună că Transnistria nu va face parte dintr-o Moldovă intrată în UE. (Băsescu a declarat în EvZ că graniţa UE va fi peste 25 de ani pe Nistru - n.r.). "Nu, este o graniţă generică, dar nu am avut intenţia de a spune ceva despre unde va fi Transnistria. Probabil a fost o neglijenţă în exprimare, ceea ce a dat naştere multor interpretări", a explicat Băsescu.
Întrebat despre relaţia cu Rusia, preşedintele a repetat că există o lipsă de încredere între Bucureşti şi Moscova, de ambele părţi. "Probabil vom avea nevoie de o lungă perioadă de timp pentru a începe să avem încredere unul în celălalt", a spus şeful statului.
La observaţia reporterului că unii critici spun că ar fi putut face mai mult pentru a îmbunătăţi relaţia cu Rusia şi că alegând, de pildă, ca România să nu ia parte la South Stream a pierdut potenţiale venituri pentru România ce ar fi decurs din implicarea în furnizarea de energie rusească, Băsescu a comentat că, în opinia sa, "uneori ţările trebuie să rămână consecvente principiilor lor".
"Nabucco este un proiect european, deci îl vom sprijini total. Nu vrem să facem niciun pas care ar submina Nabucco. Obiectivul nostru este de a rămâne europeni, pe de o parte. Pe de altă parte, credem cu tărie că Europa are nevoie de mai multe căi de aprovizionare şi de mai multe surse. A păstra aceeaşi sursă, dar a construi o altă conductă este aproape acelaşi lucru ca situaţia pe care o avem acum. Europa are nevoie de o alternativă pentru a crea competiţie, nu pentru a diminua importanţa Federaţiei Ruse. Dar competiţia trebuie creată", a explicat Băsescu.
În ceea ce priveşte scutul antirachetă şi susţinerea acordată de România acestui proiect ce a dat naştere unor sensibilităţi în Rusia, Băsescu a spus că poate când nu va mai fi preşedinte, va exista o altă abordare. "Dar eu am o abordare simplă: nu te poţi uita la viitor fără să ai securitatea garantată. Poate că este o lecţie a istoriei noastre. Am supravieţuit aici între trei imperii: Otoman în sud, Imperiul Austro-Ungar în vest şi Imperiul Rus în est. Pentru noi, securitatea este un lucru esenţial. Am înţeles pentru un timp abordarea politicienilor europeni. Întotdeauna am spus că poate într-un fel priveşti la securitate când ai graniţele la Atlantic şi altfel când graniţele tale sunt la Marea Neagră. Este o abordare diferită uneori, dar în această privinţă România nu trebuie să întrebe pe nimeni. Când vorbim despre securitatea noastră este propria noastră decizie şi trebuie să ne uităm mai întâi la securitate. Evenimentele din Georgia dovedesc că orice se poate întâmpla în orice moment. Avem Transnistria la câţiva kilometri de graniţă. Nu ne putem asuma niciun risc în ceea ce priveşte securitatea noastră", a declarat preşedintele.
sursa: romanialibera.ro