"Vedeţi cât sunt de optimist?" - a spus, la un moment dat, premierul moldovean Vlad Filat, în timpul dezbaterii organizate miercuri de Center for European Policy Studies ( CEPS), unul dintre cele mai puternice think-thank-uri de la Bruxelles.
Intervenţia premierului moldovean a fost una aşteptată şi a făcut sală plină, în condiţile în care ţara sa se află în central unei adevărate competiţii ruso-europene pentru câştigarea influenţei. Chişinăul a fost vizitat recent de ministrul de externe suedez Karl Bildt şi de cel polonez Radek Sikorski - statele iniţiatoare aple Parteneriatului Estic - dar şi de preşedintele parlamentului European, Jerzi Buzek. Aceştia au susţinut instalarea unui guvern pro-europen în Republica Moldova. De partea cealaltă, Moscova l-a trimis în capitala Republicii Moldova pe şeful Administraţiei Prezidenţiale, Serghei Narîşkin. Potrivit presei de limbă rusă, trimisul Kremlinului a promis avantaje economice pentru Republica Moldova în schimbul unui guvern alcătuit din comunişti şi din partidul lui Marian Lupu.
Premierul de la Chişinău a afirmat joi, la Bruxelles, că negocierile intense de după alegerile din 28 noiembrie se vor sfârşi prin formarea unei coaliţii guvernamentale pro-europene, până la 28 decembrie, data convocării noului Parlament. Filat a admis că discuţiile sunt dificile şi că viaţa într-o coaliţie nu e deloc una uşoară dar că, până la urmă, partidele au interesul comun de a guverna cu succes.
"Există un şir al relaţiilor personale, care merge de la bine la rău. La un capăt sunt soţia, copiii. Apoi fraţii, familia, apoi prietenii, colegii. Vin apoi partenerii de afaceri, apoi competitorii, adversarii, duşmanii, duşmanii de moarte şi, în sfârşit, partenerii de coaliţie. Cu toate acestea, trebuie să lucrăm într-o coaliţie", a spus Vlad Filat.
Perspective economice optimiste
Filat a prevăzut pentru 2011 o creştere economică de 10 procente pentru Republica Moldova şi de 6,5 la sută pentru acest an, în condiţiile unui deficit bugetar de 3 la sută din PIB. "Când am preluat guvernarea, în septembrie 2009, căderea economic era de 7,3 la sută şi deficitul bugetar de 15 la sută. Ţara era practice în incapacitate de plată", a afirmat Vlad Filat.
Premierul moldovean a declarat că tocmai a semnat, joi dimineaţă, acordul pentru asistenţă financiară de 90 de milioane de euro, pentru anii 2010 şi 2011, acord propus de Comisia Europeană şi aprobat de Parlamentul European în luna septembrie.
Cum a explicat oficialul de la Chişinău succesul economic al ţării sale? Prin măsurile de liberalizare şi demonopolizare, printr-o anumită îmbunătăţire a colectării taxelor şi impozitelor, dar, mai ales, prin atragerea de fonduri de la "partenerii de dezvoltare": FMI, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi investitorii străini. Republica Moldova a atras în 2010 circa 2,6 miliarde de dolari pentru proiecte de dezvoltare, infrastructura find considerată motorul dezvoltării, potrivit premierului Filat.
Transnistria: să lucreze timpul
Întrebat despre cum vede rezolvarea situţiei din Transnistrie, premierul Filat a afirmat că soluţia nu trebuie să fie una forţată. "Vom avea aceaşi abordare politică în privinţa conflictului din Transnistria, dar vom insista mai mult pe comunicarea cu cei din stânga Prutului. Şi aici este o nerealizare a noastră. Oamenii trebuie să comunice, în plan cultural, sportiv, medical şi aşa mai departe. Până la urmă, reintegrarea ţării înseamnă oameni, nu teritorii sau documente. De acum e clar că nu se mai pot formula termene până la care problema să fie rezolvată. Avem nevoie de o reglementare durabilă, nu de una forţată", a spus liderul moldovean.
El a adăugat că Uniunea Europeană va juca un rol din ce în ce mai important în soluţionarea problemei transnistrene, dar că rezolvarea se va produce, în cele din urmă, "la Chişinău, nu la Moscova, Bruxelles sau Washington", scrie Adevărul.