„Adevărul" a întocmit lista cu principalele avantaje şi obligaţii ale Republicii Moldova în cadrul procesului de aderare la Uniunea Europeană, care ar putea să dureze şi zece ani. La capitolul avantaje sunt mai ales fondurile externe şi liberalizarea vizelor. În privinţa îndatoririlor, ţara noastră va avea de făcut multe reforme.
Călătorii fără vize, bani pentru infrastructură și acces liber la piața europeană sunt doar câteva avantaje pe care le-ar avea Moldova odată cu integrarea în UE. Analiștii politici spun însă că țara noastră ar putea avea o perspectivă clară de integrare doar în următorii zece ani. Primul câștig al Chișinăului spre negocierile cu Uniunea Europeană, în cazul în care Bruxelles va considera că progresul reformelor europene se menține și după recentele alegeri, îl reprezintă fondurile cu care își poate reconstrui infrastructura, își poate democratiza instituțiile și își poate recalifica forța de muncă. 2,5 miliarde de euro sunt disponibili pentru Moldova, bani ce pot fi accesați prin diferite proiecte cu sprijin european.
Experiența Bucureștiului arată că doar o parte din aceste fonduri vor fi accesate într-o primă etapă, dar cu ele se pot reduce diferențele dintre regiunile sărace și cele mai avute ale țării. Un prim ajutor, așa-numita asistența macro-financiară de 90 de milioane de euro în formă de grant, urma să intre în bugetul de stat al Moldovei în aceste săptămâni.
Avansarea negocierilor autorităților de la Chișinău cu cele de la Bruxelles ar însemna, în prima etapă, și liberalizarea regimului de vize pentru moldoveni în țările membre UE. Primul avantaj presupune călătoria fără condiții sau costuri suplimentare în Europa a oricărui cetățean moldovean. Acest pas nu presupune și alte drepturi pe care moldovenii care pleacă acum ilegal din țară se gândesc că le-ar putea primi automat în Occident. Deși a aderat la Uniunea Europeană încă din 2007, România, spre exemplu, nu se bucură, în privința dreptului la muncă, de aceleași avantaje ca alți cetățeni europeni.
„Aderarea e un scenariu fantasmagoric"
Multe țări au păstrat condiții pentru acceptarea românilor la slujbe peste hotare astfel că formalitățile pentru obținerea permisului de muncă sunt în continuare foarte grele. Oficialii Comitetului pentru afaceri externe al Consiliului European au anunțat cu o lună înaintea alegerilor din Republica Moldova că există „progrese foarte bune" în negocierile privind Acordul de Asociere dintre UE și Moldova. Consiliul a salutat realizările Chișinăului, după cum se arată în Raportul Comisiei, din mai 2010.
La capitolul economie, specialiştii spun că Moldova este departe de aderare. „Este un scenariu fantasmagoric", spune Valeriu Prohniţchi, director executiv al Centrului analitic independent „Expert- Grup". Unul dintre avantajele aderării este accesul la piaţa deschisă, dar „Moldova nu satisface standardele necesare pentru a întra în această piaţă, nu avem condiţii sanitare", adaugă Valeriu Prohniţchi.
Apare concurența
Odată cu dobândirea accesului la piaţa deschisă va creşte concurenţa între companiile naţionale şi cele străine. „Companiile mici ar putea să nu facă faţă acestei concurenţe", explică analistul Valeriu Prohniţchi. Libera circulaţie a bunurilor, serviciilor şi capitalului sunt elementele de bază ale UE, care stimulează competitivitatea în mediul de afaceri.
UE vine cu liberalizarea vizelor
Cecilia Malmström, Comisarul European pentru Afaceri Interne, vine pe 24 şi 25 ianuarie la Chişinău. Malmström va prezenta în Parlament Planul de acţiuni Uniunea Europeană-Republica Moldova privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni.
Negocierile pentru liberalizarea regimului de vize au început la 15 iunie 2010, iar proiectul a fost aprobat de Comisia Europeană pe 16 decembrie 2010, la Bruxelles. În cadrul aceleiaşi vizite, Comisarul European va discuta cu oficialii moldoveni despre consolidarea cooperării în domeniul justiţiei, libertăţii şi securităţii. Malmström va participa la deschiderea oficială a Conferinţei pan-europene „Contribuţia Partenerilor Estici la Programul de la Stockholm: Sinergii pentru îmbunătăţirea mobilităţii şi consolidarea securităţii".
Criza poate ţine în loc integrarea
Analiștii politici susțin că procesul de integrare poate fi suspendat din cauza crizei care a lovit mai multe țări membre ale UE. „Cred că în următorii câțiva ani Uniunea Europeană va fi focusată asupra problemelor de dezvoltare internă, ceea ce va face mai puțin vizibilă agenda externă a uniunii", explică Victor Chirilă, directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă (APE).
Totuşi, când vine vorba de aderarea la UE, Victor Chirilă se declară optimist. Analistul politic moldovean este de părere că, în următorii zece ani, Republica Moldova ar putea obține o perspectivă clară de aderare la UE. „Moldova are șanse reale să adere la Uniunea Europeană numai dacă țara noastră va semna în următorii trei ani acordul de asociere cu UE. Acesta este unul dintre elementele care va pune o bază solidă pentru ca Republica Moldova să tindă la statutul de integrare în UE", mai spune directorul Asociației pentru Politică Externă din Chișinău.