În perioada 2007-2010, graţie unui discount oferit de compania rusă, consumatorii din Republica Moldova ar fi economisit circa 180 milioane de dolari, susţin oficialii întreprinderii Moldovagaz.
Andrei Aculov, consilier al preşedintelui companiei Moldovagaz susţine că dacă Gazprom nu ar fi acceptat coeficientul de micşorare la livrările de gaz în Republica Moldova, deja în anul 2008, în toiul crizei economice mondiale, preţul de import a gazului ar fi ajuns la 300 dolari, iar în anul 2009 la 400 dolari pentru mia de metri cubi. Totodată tariful achitat de consumatori moldoveni ar fi ajuns în anul 2009 la 6000 lei pentru o mie de metri cubi de gaze, afirmă oficialul Moldovagaz.
Veaceslav Ioniţă, economist şi deputat, consideră că Gazprom nu a oferit nici un discount Republicii Moldova. „Nu poate fi vorba despre un dar de la Gazprom, în condiţiile în care preţul a fost negociat, iar principiile de formare a acestuia sunt incluse într-un contract", explică deputatul.
„În cazul Republicii Moldova preţul de livrare a gazului nu constituie o prioritate pentru Gazprom. Mult mai important este tariful de tranzit, care nu a fost majorat până la începutul anului curent", spune Veaceslav Ioniţă.
Discount cu conotaţii politice şi economice
Alexandru Baltag, expert-asociat la Asociaţia pentru Politică Externă, crede că la stabilirea preţului şi aşa-zisul discount s-au pus anumite condiţii politice şi economice. „Altfel cum poate fi explicată impotenţa fostei guvernări de a negocia separarea datoriei la gaze a Republicii Moldova de cea a Transnistriei. La mijloc sunt multe interese politice şi acest lucru a fost demonstrat prin acceptarea conducerii Republicii Moldova de a semna în martie 2009, acordul Medvedev-Voronin-Smirnov, care condiţiona retragerea trupelor ruseşti din Transnistria cu rezolvarea conflictului transnitrean.
Potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, în perioada 2006-2010, preţul mediu de import a gazelor ruseşti a crescut de 3,8 ori, scrie Adevărul.