"Fortăreaţa" europeană este supusă la numeroase tentative de pătrundere ilegală, scrie publicaţia EUObserver. Accesul ilegal pe teritoriul Uniunii Europene a fost tratat şi de oficialii moldoveni de peste Prut, care au prezentat principalele căi de intrare frauduloasă în "fortăreaţa" comunitară.
Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană (UE), Republica Moldova a devenit un punct de tranzit important pentru imigranţii clandestini.
Viza - "Rolls Royce-ul intrării ilegale"
Primul pas pentru pătrunderea în spaţiul comunitar este "cumpărarea unei vize", document considerat un "Rolls Royce al intrării ilegale" în UE. Iar modalitatea de "achiziţionare a vizei" este mituirea unui oficial consular al Uniunii în Republica Moldova. Veaceslav Cîrlig, şeful Departamentului pentru Imigrare din cadrul Ministerului moldovean de Interne, a declarat că suma poate ajunge până la 5.000 de euro, informează EUobserver.
"Migrant ilegal - Cumpăr paşaport românesc sau polonez"
O opţiune care poate înlocui "viza reală" este cumpărarea unui paşaport românesc sau polonez, costurile fiind cuprinse între 300 şi 800 de euro. Riscul este, însă, mai mare. Directorul Serviciului de Grăniceri al Republicii Moldova (SGRM), Roman Revenco, a atras atenţia că scanerele de documente sunt performante şi detectează "cu uşurinţă" falsurile. Autorităţile vamale au prins, luni, un cetăţean moldovean cu un paşaport polonez fals, cumpărat cu 800 de euro.
Pe furis, cu trenul sau camionul
Ascunderea într-un tren sau camion este cea de-a treia opţiune de pătrunde clandestină pe teritoriul Uniunii Europene. Această metodă vădit incomodă riscă, însă, să devină inutilizabilă, în condiţiile în care autorităţile moldovene intenţionează să achiziţioneze 12 scanere moderne pentru vehicule, în valoare de 300.000 de euro fiecare. Directorul SGRM a menţionat că grănicerii au descoperit, de curând, nouă cetăţeni turci, între care doi copii, în vârstă de 12 şi 14 ani, ascunşi într-un camion.
Înot sau cu barca peste Prut
Frontiera naturală a Uniunii Europene (şi a României) cu Republica Moldova a fost ţinta mai multor tentative de trecere. Traversarea Prutului înot sau cu o barcă este a patra opţiune. Revenco a atras atenţia, însă, că râul prezintă numeroase pericole din cauza curenţilor puternici.
Mersul pe jos
O altă opţiune periculoasă indicată de oficialii moldoveni este mersul pe jos. Unii imigranţi ilegali vin în Republica Moldova pentru a merge în Ucraina, stat ce are frontieră cu UE prin Polonia. În 2007, trei fetiţe, la vârsta de 6, 10 şi, respectiv, 13 ani, au murit în Munţii Bieszczady, încercând să treacă în Polonia împreună cu mama lor.
Tiraspol, un laborator pentru producerea de acte false
EUobserver scrie şi despre reluarea legăturii feroviare dintre Chişinău şi Odesa, din octombrie anul trecut. Trenurile opresc la Tiraspol, care reprezintă "o ameninţare la adresa securităţii frontierei Uniunii", notează sursa citată. Oraşul are laboratoare pentru producerea de documente ilegale şi este utilizat ca ascunzătoare pentru o cantitate masivă de arme din perioada sovietică.
Cei mai numeroşi imigranţi în Republica Moldova vin din fostele teritorii sovietice, în timp ce imigranţii din Africa, Asia şi Orientul Mijlociu intră în UE pe la frontiera dintre Turcia şi Grecia, mult mai aglomerată, scrie Adevărul.ro.