Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
02.02.2011

Dosarul interceptărilor telefonice ilegale

Procuratura Generală a finalizat urmărirea penală şi în cel de-al doilea dosar declanşat pe numele fostului şef al Direcţiei operativ-tehnice a Serviciului de Informaţii şi Securitate sub acuzaţia de violarea dreptului la secretul convorbirilor telefonice şi exces de putere.

Procurorii au remis astăzi instanţei de judecată respectiva cauză penală, învinuitul fiind cercetat în stare de libertate.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, acesta este învinuit că în intervalul mai - august 2009 în lipsa unei autorizaţii a judecătorului de instrucţie a ordonat interceptarea convorbirilor telefonice a unui coleg de-al său - ofiţer în grad de colonel din cadrul SIS-ului. Totodată, ultimul s-a aflat şi sub supraveghere vizuală (filaj). Notăm că, în perioada indicată, victima activa în calitate de consilier la Ambasada Republicii Moldova din România.

În primul dosar, expediat în instanţă încă pe 22 octombrie 2010, procurorii îl învinuiesc că ar fi ordonat interceptarea ilegală a convorbirilor telefonice a patru actuali şi a unui fost ofiţer din cadrul SIS-ului (perioada 3 noiembrie 2008 - 24 septembrie 2009).

Amintim că la demersul Procuraturii Generale, locotenent-colonelul a fost suspendat provizoriu din funcţie (ordinul Directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate din 13 iulie 2010).

Mai mult decît atît, în gestiunea Procuraturii Generale se află şi alte cauze penale declanşate pe numele fostului ofiţer SIS care este bănuit că ar fi participat la interceptarea ilegală a convorbirilor telefonice a unor lideri politici. Respectivele cauze penale sunt la faza de finalizare a urmăririi penale şi în scurt timp vor fi deferite justiţiei.

Totodată, la finele anului 2010, Procuratura Generală a mai remis spre examinare instanţei de judecată şi cauza penală declanşată în privinţa unor angajaţi ai serviciilor operative din cadrul Ministerului Afacerilor Interne sub acuzaţia de violarea dreptului la secretul convorbirilor telefonice, depăşirea atribuţiilor de serviciu, abuz de serviciu şi fals în acte publice.
Din materialul probator, administrat de procurori rezultă că, un inspector al MAI a introdus date vădit false într-un act de serviciu operativ. Potrivit documentului, liderii unei grupări criminale foloseau în schemele lor mai multe telefoane mobile. Astfel, poliţistul este învinuit că ar fi inventat că în aceste grupări erau implicaţi şi alţi cetăţeni, printre care şi unii politicieni, găsind, în aşa fel pretext pentru a le intercepta convorbirile telefonice.

Prin urmare, inspectorul a întocmit o ordonanţă ilegală, în baza cărei, a obţinut mandat de la judecătorul de instrucţie, prin care, în perioada 6 iulie - 5 septembrie 2009, a fost dispusă interceptarea convorbirilor telefonice.

Potrivit procurorilor, în urma acestor acţiuni, ilegal au fost interceptate şi înregistrate convorbirile telefonice ale deputaţilor în Parlament: Untilă Veaceslav, Urechean Serafim, şi altor persoane, în total - 9 la număr, care nu aveau tangenţă cu cauza instrumentată, informează Serviciul de presă al Procuraturii Generale.

cuvinte-cheie: interceptărilor | telefonice

Comentarii (0)

 

Sus