Preşedintele Parlamentului Marian Lupu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, a avut astăzi o întrevedere cu delegația Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
În cadrul dialogului au fost abordate mai multe chestiuni prioritare, printre care activitatea BERD în Republica Moldova, stadiul actual cu privire la implementarea reformelor economice, situația investiţională și socială în Republica Moldova, progresele tranziţiei şi impactul activităţii Băncii Europene pentru Reconstrucție i Dezvoltare asupra acestui proces.
Șeful delegației BERD, Olivier Descamps, Director pentru Turcia, Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală, a reiterat angajamentele Băncii Europene față de Republica Moldova, în calitate de partener strategic, exprimând speranța că actuala guvernare va reuși să realizeze programul de guvernare în următorii patru ani, dorind conducerii țării soluționarea crizei constituționale în cel mai scurt timp, pentru a menține climatul de încredere ale donatorilor străini pentru Republica Moldova.
Președintele Marian Lupu a apreciat înalt Strategia BERD pentru Moldova (perioada 2010-2013), aprobată la 14 decembrie 2010 de către Consiliul Directorilor Băncii Europene, care identifică domeniile-cheie de activitate: întreprinderile private, instituțiile financiare și infrastructura.
Banca Mondială rămâne a fi un partener deosebit de important și valoros pentru Republica Moldova. Toate proiectele BERD au stat la baza dezvoltării durabile a țării noastre, contribuția experților de la Londra fiind foarte constructivă. Doresc să accentuez interesul nostru de aprofundare a relațiilor existente. Or, pe an ce trece, apar tot mai multe oportunități pentru extinderea cooperării, - a declarat Președintele.
La întrevedere au mai participat Valeriu Lazăr, Ministrul Economiei, și Veaceslav Ioniță, preşedintele Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe. Din delegația BERD au participat Henri Forestier, Director pentru Caucaz, Moldova și Belarus, și Libor Krkoska, Directorul Reprezentanței BERD în Moldova.
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare şi-a lansat activitatea în Republica Moldova în 1992, promovând investiţiile străine în Moldova şi contribuind la îmbunătăţirea climatului investiţional, precum şi la susţinerea instituţiilor financiare din RM. Până în prezent, BERD a desfăşurat 82 proiecte în Moldova cu suma cumulativă a afacerilor de 548,7 mln Euro, dintre care au fost debursate 313,4 mln Euro. 79% din investiţii sunt destinate sectorului privat, informează un comunicat al Legislativului.