Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.02.2011

Adevarul: BERD a majorat de trei ori finanţarea pentru Moldova

Adevarul: BERD a majorat de trei ori finanţarea pentru Moldova

Olivier Descamps, directorul BERD pentru Turcia, Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală, a oferit un interviu în exclusivitate pentru ziarul „Adevărul".

Care este motivul deciziei BERD de a finanţa proiecte de eficienţă energetică din Republica Moldova?
În ultimii ani Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a articulat dorinţa de a susţine tranziţia la o economie bazată pe emisii reduse de dioxid de carbon şi eficienţă energetică. Am constatat că economia moldovenească este de două ori mai ineficientă din punct de vedere energetic decât cea a României. Chestiunea eficienţei energetice trebuie să fie abordată atât din punct de vedere al cererii, cât şi al ofertei. Când spun cerere am în vedere evitarea pierderilor de energie din industrie, instituţii de stat sau locuinţe. Cât despre ofertă, e vorba de tehnologii curate şi surse de energie renovabilă. Între cerere şi ofertă există două legături fizice, cablurile şi conductele, care tot pot fi modernizate pentru a avea mai puţine pierderi.

Este primul pas în această direcţie?
Nu, avem proiecte în derulare. În iulie 2010, BERD a semnat un acord cu trei bănci de finanţare a unor proiecte de eficienţă energetică, în sumă de 20 milioane de euro, pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Datorită unor granturi ale UE, aceste credite sunt chiar mai ieftine pentru destinatari. Un alt proiect prevede o linie de finanţare pentru reabilitarea termică a blocurilor locative, de care pot beneficia şi persoanele fizice.

Ce volum de finanţare prevede planul şi cine vor fi beneficiarii?
Vor fi mai multe proiecte, iar beneficiari ar putea fi întreprinderile, Guvernul şi cetăţenii. O să oferim gratis audite energetice, pentru ca solicitanţii să evalueze atractivitatea unor investiţii. De asemenea, nu vom uita de locuinţele private, reţelele electrice şi conductele, care sunt de importanţă strategică pentru securitatea energetică a ţării. BERD va atrage şi pe alţi finanţatori, precum Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Investiţii, Agenţia suedeză SIDA etc.

Cum a evoluat relaţia dintre autorităţile de la Chişinău şi BERD în ultimii ani?
Pot să vă dau doar două cifre. Anul trecut BERD a oferit finanţare în valoare de 100 milioane de euro pentru 13 proiecte. Trei ani în urmă cifra era de 30 milioane euro pentru şase-şapte proiecte. ;


Asigurarea cu gaze trebuie diversificată

Ar putea BERD să finanţeze construcţia gazoductului Drochia-Ungheni-Iaşi, pentru care structurile UE alocă 12 milioane de euro?
Sunt discuţii iniţiale pe care le purtăm cu Guvernul. Trebuie făcute nişte studii de fezabilitate. De asemenea, trebuie să fie coordonare cu partea română, ori aceste conexiuni urmează a fi făcute de ambele părţi. Vom examina dacă putem adera la acest proiect. Or este clar că bugetul pentru realizarea lui depăşeşte suma de 12 milioane de euro.

Poate deveni această conexiune o soluţie de alternativă la livrările de gaze de la Gazprom?
Eu cred că fiecare ţară trebuie să caute căi de diversificare a aprovizionării cu resurse energetice într-un mod cât mai eficient. În acelaşi timp trebuie să respecte acordurile comerciale pe care le-a semnat.

Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, a declarat că preţul la gaz depinde de relaţiile politice cu Rusia. Consideraţi că preţul la gazul importat depinde de relaţiile politice?
Ceea ce vă pot spune este că preţul gazului s-a majorat în general în regiune. Indiferent de unde vin aceste resurse, dacă preţul lor creşte, acesta este un motiv în plus pentru a fi mai puţin risipitori.

cuvinte-cheie: BERD | Descamps

Comentarii (0)

 

Related news

Sus