Pe parcursul lunii februarie, companiile din Moldova vor beneficia de consultanţă americană gratuită axată pe practicile moderne de testare a solului şi de producere a răsadului. Asistenţa va fi acordată pe bază de voluntariat în cadrul Programului De la Fermier la Fermier, implementat în ţara noastră de CNFA, cu suportul financiar al USAID.
În perioada 5-16 februarie, doctorul în ştiinţe Donald Horneck, specialist în extensiune şi cercetător la Universitatea Oregon, va asista Parcul ştiinţifico-tehnologic INAGRO al Academiei de Ştiinţe a Moldovei în scopul creării unui laborator modern de testare a solului. Activitatea expertului se va concentra asupra efectuării unui studiu de fezabilitate privind amplasarea şi echipamentul optim pentru laborator şi a elaborării unui plan de afaceri pentru acest proiect. Cu asistenta specialistului american, INAGRO intenţionează să iniţieze prestarea serviciilor de testare a solului şi să identifice potenţiali clienţi din rândul fermierilor.
Daniel Schellenberg este consultant cu specializare în producerea în sere şi, în perioada 10-23 februarie, va activa în cadrul SRL Fics din localitatea Tîrnauca, raionul Slobozia, în vederea optimizării activităţii de cultivare a răsadului. Consultantul se va axa pe sporirea productivităţii prin optimizarea practicilor de fertilizare a solului, combatere a dăunătorilor şi a bolilor, precum şi a managementului apei. Daniel Schellenberg va examina posibilităţile de asigurare a unor condiţii optime pentur producerea răsadului, inclusiv sub aspectul temperaturii, şi va instrui reprezentanţii SRL Fics în efectuarea operaţiunilor necesare la diferite etape ale acestui proces.
Pe parcursul anului 2011, cel puţin 17 companii agricole autohtone din domeniul producerii fructelor, legumelor, a laptelui şi lactatelor vor beneficia de consultanţă gratuită prin intermediul Programului FTF. În acest scop, în SUA vor fi selectaţi pe bază de concurs 31 de experţi calificaţi, care deţin titluri ştiinţifice şi didactice şi dispun de experienţă practică bogată în producere, prelucrare, management, marketing, finanţe, cooperare etc. Pe parcursul aflării în ţara noastră, experţii vor oferi şi consultanţă de scurtă durată antreprenorilor agricoli care vor solicita acest lucru.
# # #
CNFA este o organizaţie pentru dezvoltare internaţională din SUA, creată în anul 1985, care îşi dedică activitatea creşterii veniturilor rurale prin fortificarea capacităţilor fermierilor şi antreprenorilor rurali. Activitatea CNFA se axează pe dezvoltarea agriculturii pe baza iniţiativelor de facilitare a accesului la piaţă, creştere a competitivităţii afacerilor agricole, sporire a productivităţii şi creştere a accesului la finanţe şi mijloace de producţie pentru întreprinderi. Pe parcursul ultimei decade, CNFA a obţinut performanţe importante în Africa, Europa de Est, Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, gestionând programe de dezvoltare a agriculturii în valoare de peste 200 mln de dolari. În Republica Moldova, CNFA implementează în prezent Programul De la Fermier la Fermier în valoare de 2,5 mln de dolari cu durata de cinci ani şi a finalizat recent Proiectul Dezvoltarea Businessului Agricol în valoare de 12 mln de dolari.