Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei (ANPC) a efectuat un şir de verificări şi controale a pieţii produselor petroliere şi a constatat că există concurenţă în acest domeniu. Agenţia a propus un set de modificări la legislaţia în vigoare, care ar intensifica concurenţa între companiile petroliere.
Rezultatele analizei arată că piaţa produselor petroliere din Republica Moldova se caracterizează prin reglementare excesivă a pieţii per ansamblu, precum şi lipsa unui cadru favorabil dezvoltării liberei concurenţe pe piaţa respectivă. Acest fapt a dus la o concurenţă ascunsă între agenţii economici, lucru de care nu pot beneficia toţi consumatorii.
ANPC declară că, la moment, se constată prezenţa unei concurenţe reale, intense, pe această piaţă, care se manifestă prin aplicarea unor preţuri diferite decât cele afişate la panou, ca rezultat al utilizării rabaturilor, discounturilor, tichetelor.
Pentru a dezvolta un mediu concurenţial sănătos pe piaţa produselor petroliere din RM, e necesar de a implementa un set de măsuri: scoaterea concurenţei reale la panou, stimularea concurenţei în cadrul activităţii de import a produselor petroliere pe teritoriul ţării si evitarea posibilei diseminări a informaţiei privind modificarea preţurilor.
Pentru scoaterea concurenţei la panou este necesar ca fiecare tranzacţie fiscală să fie executată la preţurile afişate la panourile instalate în cadrul staţiilor de alimentare cu combustibil, inclusiv perceperea TVA-ului. Reducerile urmează a fi oferite centralizat, în baza bonurilor fiscale aferente tranzacţiilor executate şi fără compensarea ulterioară a TVA. Politica de discount trebuie să fie transparentă şi dependentă de volumele procurate, fiind aplicat un sistem transparent de monitorizare; trecerea de la sistemul de carduri cantitative (litri) la sistemul de carduri valorice.
Pentru stimularea concurenţei în cadrul activităţii de import a produselor petroliere pe teritoriul ţării, agentia propune eliminarea barierelor de intrare pe piaţă, şi anume: deţinerea de către importatorii de produse petroliere principale a depozitelor petroliere proprii şi/sau închiriate în volum de minim 5 mii m3; cuantumul capitalului propriu în mărime de cel puţin 750 mii USD.
Pentru evitarea posibilei diseminări a informaţiei privind modificarea preţurilor, agentia propune modificarea Metodologiei de Calcul privind notificarea obligatorie ANRE de către agenţii economici cu cel puţin 3 zile înainte despre majorarea preţurilor.
Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei va sesiza din nou atât Parlamentul, Guvernul, cât şi ANRE, ca să se întreprindă acţiuni pentru liberalizarea spaţiului concurenţial pe piaţa dată, informează ANPC.