Statele Unite ale Americii trebuie sa faca presiuni asupra Rusiei pentru a permite rezolvarea conflictului dintre Moldova si regiunea separatista Transnistria, cu scopul de a ameliora securitatea din Europa de Est, arata un raport al Senatului SUA, citat de AFP.
Documentul de 15 pagini, care va fi publicat marti, se intituleaza "Va pune Rusia punct ultimului conflict inghetat din Europa de Est?" si a fost redactat sub conducerea influentului senator Richard Lugar, cel mai inalt reprezentant republican al comisiei pentru Afaceri externe.
Acest document, a carei copie a fost obtinuta de AFP, recomanda administratiei americane sa insiste "pe langa Rusia asupra faptului ca o cooperare a Moscovei pentru negocierea unui acord in Transnistria si in alte regiuni de conflict din Eurasia ar ilustra faptul ca dezvoltarile relatiilor dintre NATO si Rusia pot aduce beneficii securitatii din Europa de Est".
Potrivit acestui raport, SUA trebuie sa se alature pozitiei cancelarului german Angela Merkel si presedintelui francez Nicolas Sarkozy, care au ridicat aceste probleme de securitate in fata presedintelui rus Dmitri Medvedev in 2010.
"Statele Unite trebuie sa sustina ferm eforturile europene de rezolvare a conflictului si cu aceeasi ocazie sa ajute Moldova in aspiratiile sale euro-atlantice", scrie Lugar, in acest raport.
Reamintind ca aproape doua kilograme de uraniu 238 au fost confiscate vara trecuta in Moldova de la traficanti, cu o valoare de noua milioane de dolari, raportul avertizeaza asupra riscurilor legate de traficul ilicit de produse si de persoane via Transnistria.
Raportul preconizeaza un transfer intre fortele rusesti de mentinere a pacii din Transnistria spre o "forta internationala civila" si reaminteste principiul "consimtamantului tarii gazda" pentru stationarea trupelor straine pe solul sau.
Teatru al unui scurt razboi de independenta in 1991, Transnistria, o fasie de teren unde locuiesc 500.000 de oameni, dintre care o proportie importanta sunt rusofoni, gazduieste si acum trupe rusesti, in ciuda angajamentului Moscovei de retragere, care dateaza din 1999.
Documentul subliniaza ca cele 20.000 de tone de armament si de munitii abandonate la finele erei sovietice trebuiesc distruse sau evacuate. Textul estimeaza ca SUA ar trebui, "daca se identifica un acord pentru retragerea completa a materialului militar rusesc din Moldova", sa aiba in vedere finantarea acestei operatiuni.
Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), cu SUA in frunte, a propus deja sa finanteze eliminarea stocului de arme cu 5,5 milioane dolari.
Raportul, care preconizeaza un angajament urgent al Washingtonului asupra chestiunii moldovenesti, cere abrogarea restrictiilor comerciale americane impuse Moldovei. Senatorul Lugar urmeaza sa depuna marti un proiect de lege care sa permita "relatii comerciale normale" cu Moldova, scrie Hotnews.ro.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
08.02.2011Senatul american: SUA trebuie sa faca presiuni asupra Rusiei pentru rezolvarea conflictului din Transnistria
Comentarii (0)