Taxarea exagerată face ca din preţul de 11 lei a unui pachet, 9 lei să fie accize şi TVA. Contrabandiştii îşi riscă libertatea pentru că fac profituri uriaşe, în timp ce statul a pierdut anul trecut 700-800 mil. euro. O marcă cunoscută se ia din Moldova cu 1,87 lei, se vinde cu 7,4 lei pe piaţa neagră, iar la magazin costă 10,6 lei.
Contrabanda cu ţigări are rădăcini mult mai adânci decât corupţia funcţionarilor publici de la frontiere. Puterea de cumpărare a românului, mai ales a fumătorului, este mult scăzută, iar accizele, taxele şi impozitele percepute de stat pentru fiecare pachet de ţigări este greu de suportat. Alternativa unui pachet de ţigări mai ieftin cu 3 - 4 lei, chiar dacă este de calitate inferioară, le surâde fumătorilor. Cu alte cuvinte, contrabanda cu ţigări n-ar exista dacă nu s-ar impune atâtea "suprataxe" costurilor de producţie, iar contrabandiştii, fie că sunt funcţionari publici, fie că sunt doar cărăuşi sau grupuri de crimă organizată doritoare de profituri imediate, n-ar mai avea pentru cine-şi risca libertatea dacă peste Prut, spre exemplu, ţigările n-ar fi chiar şi de zece ori mai ieftine decât la noi.
Potrivit datelor primite de la producătorii din industria tutunului, în preţul unui pachet de ţigări de 11,2 lei, valoarea accizelor şi a taxelor reprezintă 80%, adică 8,96 lei. La vecini, cel mai mic preţ al unui pachet de ţigări comercializat legal este 1 leu şi se vinde pe piaţa neagră din România cu 7 lei. Profitul traficantului este imens, deci merită să-i şpăguiască pe angajaţii vămilor, că tot îi rămâne destul.
„Preţurile legale în ţările vecine diferă în funcţie de marcă. Cele mai ieftine ţigarete din R. Moldova costă, în echivalent, 1 leu, iar cele mai scumpe ajung până la 4,5 lei. În Ucraina, un pachet de ţigări care la noi costă 10,6 lei, se vinde legal cu numai 3,6 lei. Aceeaşi marcă de ţigări este comercializată legal în R. Moldova cu 2,25 lei, iar pe piaţa neagră din România ajunge la 8,4 lei", a declarat pentru Curierul Naţional Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications al JTI România.
„Profitul contrabandistului este de 6,15 lei. Un alt produs, care în România costă 10 lei la magazin, poate fi procurat din R. Moldova cu numai 1,87 lei şi se vinde pe piaţa neagră de la noi cu 7,4 lei. Ţigările de contrabandă ajunse în România se vând cu circa 30% mai ieftin decât ţigaretele legale", a precizat Gilda Lazăr.
Anul trecut, statul a pierdut 700 - 800 mil. euro
Potrivit datelor furnizate de JTI, la sfârşitul lunii noiembrie 2010, ţigaretele comercializate ilegal proveneau din R. Moldova (30,7 % - în uşoară scădere), Serbia (28,5 % - în creştere puternică), Ucraina (22,7 % - scădere uşoară) şi dutty free (9,3% - creştere). Per total, piaţa ţigaretelor ilicite ocupa în aceeaşi lună 22,8% din totalul pieţei de consum.
"Contrabanda în 2010 este estimată la un volum de aproximativ 9 miliarde ţigarete dintr-o piaţă totală de consum de circa 32 miliarde de ţigarete. Taxe plătite de industrie (acize şi TVA) totalizează peste 2 miliarde de euro la o valoare a vânzărilor legale de aproximativ 2.5 miliarde euro. E greu de estimat valoarea pieţei negre, dar putem estima cât a pierdut statul din neîncasarea la buget a taxelor aferente (pe care le-ar fi încasat, dacă ar fi fost vânzari legale): circa 700-800 milioane euro", a subliniat Gilda Lazăr.
Citeste mai multe pe Curierul Naţional