Potrivit MAEIE, vineri, 18 februarie curent, la Bruxelles, a avut loc reuniunea Dialogului Politic RM-UE al Comitetului pentru Politică şi Securitate (COPS). Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de Natalia Gherman, Viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, iar cea a Uniunii Europene de Preşedintele Permanent al Comitetului pentru Politică şi Securitate al Consiliului UE, Olof Skoog. În cadrul reuniunii, oficialii au realizat un schimb de opinii privind priorităţile relaţiilor RM-UE, evoluţiile interne din Republica Moldova, procesul de soluţionare a conflictului transnistrean, precum şi relaţiile cu statele terţe.
Delegaţia UE a salutat menţinerea unei dinamici pozitive a dialogului politic RM-UE, subliniind importanţa continuării procesului de implementare a agendei reformelor asumate de către Republica Moldova. În acest context, a fost salutată aprobarea Planului de Acţiuni al Guvernului RM pentru perioada 2011 - 2014. De asemenea părţile au realizat un schimb de opinii referitor la procesul de soluţionare a conflictului transnistrean, salutînd rezultatele reuniunii informale 5+2 care a avut loc la Viena în perioada 14-15 februarie curent.
În a doua jumătate a zilei, delegaţia Republicii Moldova, condusă de Viceministrul Natalia Gherman a participat la cea de-a doua reuniune a înalţilor oficiali în cadrul Dialogului RM-UE în domeniul vizelor. Delegaţia UE a fost reprezentată de Stefano Manservisi, Directorul General al Directoratului pentru Afaceri Interne al Comisiei Europene.
Oficialii au constatat progresul înregistrat după lansarea oficială a Dialogului RM-UE în domeniul vizelor la 15 iunie 2010. În acest sens, Stefano Manservisi a salutat adoptarea de către Guvernului Republicii Moldova a Programului Naţional de implementare a Planului de acţiuni privind liberalizarea vizelor la 17 februarie curent, într-o perioadă relativ scurtă de la prezentarea oficială a acestuia de către Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, la sfîrşitul lunii ianuarie. În aceeaşi ordine de idei, Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a prezentat o informaţie privind acţiunile care deja au fost realizate de către autorităţile moldoveneşti.
La încheiere, reprezentantul UE şi-a exprimat disponibilitatea de a acorda sprijin şi asistenţa necesară Republicii Moldova pentru facilitarea procesului de realizare a reformelor în domeniul afacerilor interne.