Potrivit ME, această posibilitate a fost discutată astăzi în cadrul întrevederii vicepremierului Valeriu Lazăr cu Matteo Colangeli, Banker Superior, Departamentul Resurse Naturale în cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
Construcţia gazoductului reversibil a fost agreată şi inclusă în Protocolul de colaborare moldo-român din 24 mai 2010 şi în Memorandumul dintre Ministerul Economiei al Republicii Moldova şi Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri al României, din 25 octombrie 2010. Scopul principal al gazoductului este de a asigura o sursă alternativă de livrare a gazelor naturale în sistemele de transport gaze ale ambelor ţări.
Costul estimativ al proiectului se ridică la 19-20 de milioane de euro. O parte din fondurile necesaare, în sumă de 7 mil. euro urmează a fi alocate de către Comisia Europeană prin intermediul Programului Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova, 3 mln. euro pentru Republica Moldova şi, respectiv, 4 mln. euro pentru România. Pentru acoperirea costului total al proiectului, Republica Moldova are nevoie de investiţii suplimentare în mărime de 6 - 7 mln. euro.
Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a solicitat aportul BERD la dezvoltarea proiectelor de interconexiune a sistemelor energetice din Moldova şi din România, respectiv din Uniunea Europeană. În prezent, este în proces de elaborare studiul de fezabilitate al obiectului. Un grup de lucru mixt deja a selectat traseul estimativ al gazoductului cu lungimea totală de 40 km, dintre care 31 km pe teritoriul României şi 9 km pe teritoriul Republicii Moldova.
Părţile au examinat şi posibilitatea implicării experţilor BERD în dezvoltarea cadrului normativ în domeniul Parteneriatului Public-Privat, în special în contextul proiectelor desfăşurate de ÎS Aeroportul Internaţional Chişinău, cu sprijinul financiar al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.