Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.03.2011

Uniunea Europeană va oferi 42,6 mln euro suport bugetar pentru sectorul energetic

Uniunea Europeană va oferi 42,6 mln euro suport bugetar pentru sectorul energetic

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, a avut astăzi o întâlnire finală cu Misiunea comună pe domeniul energeticii a partenerilor de dezvoltare a Republicii Moldova sub egida Direcției Generale Energie și transport a Comisiei Europene.

Dirk Schuebel, Șeful Delegației UE în Republica Moldova a ținut să menționeze, că este foarte satisfăcut de progresele înregistrate în implementarea proiectelor energetice menționate, asigurând că Republica Moldova va beneficia de suportul necesar, în acest sens UE va oferi 42,6 mln euro pentru sectorul energetic. De asemenea, Uniunea Europeană va susține procesul de restructurare a ANRE, pentru ca aceasta să devină, așa cum a menționat și Valeriul Lazăr, un arbitru obiectiv și neinfluiențabil pe piața energetică din Republica Moldova. „Dorim să venim cu finanțări, dar ele trebuie să fie confirmate de atașamentul părții moldovenești pentru realizarea proiectelor vizate", a menționat  Schuebel.

Dirk Schuebel, a menționat că energetica este unul dintre cele mai importante subiecte la ora actuală în Uniunea Europeană, deaceea Comunitatea vede în Republica Moldova un partener important de colaborare în acest domeniu, cu atât mai mult, cu cât și țara noastră și UE depun eforturi considerabile pentru a reduce dependența de o singură sursă de energie. 

Ingrid Tersman, Ambasadoarea Suediei în RM a menționat, că în Suedia, problema eficienței energetice este una prioritară, deaceea Republica Moldova va putea profita pe perioada următorilor 4 ani de tot suportul și expertiză necesară, pentru a demara proiecte de eficiență energetică. „Dinamică este chiar cuvântul potrivit pentru a caracteriza mersul reformelor din Moldova, deaceea, suntem gata, Dle Viceprim-ministru, să discutăm eventualitatea unui tween-parteneriat, așa cum propuneți Dvs", a declarat  ambasadoarea.

Repezentanții BERD, FMI ȘI BM au menționat că finanțarea proiectelor energetice de interconecţiune fac parte din proritățile programelor acestor instituții pentru Republica Moldova, alături de proiectele de finanțare a reformelor sistemului termoficat centralizat și soluționarea problemelor ce țin de datoriile istorice și a datoriilor părții transnistrene pentru resursele energetice utilizate.

Ministrul Economiei a asigurat partenerii externi de dezvoltare de faptul că Guvernul Moldovei va continua să promoveze reformele în sectorul energetic, concentrându-și eforturile asupra implementării unui șir de proiecte concrete, printre care liniile de interconecțiune electrică și gaze. Chiar în cadrul ultimei ședințe a Consiliuli de planificare strategică a fost adoptată matricea de politici în acest domeniu, care presupune inclusiv participarea financiară a Republicii Moldova la elaborarea documentației necesare pentru a atrage sursele necesare și a demarara construcția gazoductului Iași-Chișinău, precum și pentru aderarea Republici Moldova la ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity), relatează un comunicat al Ministerului Economiei. 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus