Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Palatul Cotroceni, la începutul întrevederii cu vicepremierul şi ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău, Iurie Leancă, că în Acordul de finanţare nerambursabilă în valoare de 100 milioane de euro încheiat de România cu Republica Moldova va fi introdus şi sectorul energiei.
Şeful statului a menţionat că a discutat despre acest subiect duminică, 13 martie, cu premierul Vlad Filat, adăugând că această modificare a Acordului trebuie făcută prin două protocoale care să fie introduse în anexă.
"Şi asta înseamnă repede două protocoale pe care să le punem în anexă, pentru că noi am trimis deja acordul în Parlament. Şi să treacă acum, să nu mai rămânem cu un document. Şi probabil trebuie organizat chiar săptămâna viitoare un set de extindere şi pe energie şi pe ce va mai fi nevoie. Să nu ne ducem de două ori în Parlament să le ratificăm şi să putem da drumul la proiectele vizate. Şi de asemenea, am discutat ca în partea moldoveană să aibă responsabilităţi şi Secretariatul General. Deci aceste două trebuie introduse rapid ca o anexă", a afirmat preşedintele Băsescu.
De asemenea, şeful statului a mai spus, glumind, că aşteaptă "să fie definitivată structura statală" a Republicii Moldova, "adică umplute căsuţele", făcând referire la faptul că Parlamentul de la Chişinău încă nu a reuşit alegerea unui şef al statului.
La rândul său, ministrul Iurie Leancă a arătat că a ţinut ca această vizită la Bucureşti, desfăşurată la două luni de la constituirea noului guvern de la Chişinău, să fie inclusă între primele sale deplasări externe, având în vedere că România este un partener extrem de important în efortul Republicii Moldova de modernizare şi reaşezare pe un "făgaş durabil şi european".
Acordul de finanţare nerambursabilă dintre România şi Republica Moldova, în valoare de 100 milioane de euro oferite de Bucureşti Chişinăului pe durata următorilor patru ani, în baza unor proiecte de cooperare bilaterală, a fost semnat în 27 aprilie 2010, la Bucureşti, cu ocazia unei vizite oficiale la Bucureşti a fostului preşedinte interimar Mihai Ghimpu. Forma iniţială a Acordului a mai fost modificată în septembrie 2010 printr-un protocol adiţional care prevedea introducerea unui nou domeniu de cooperare - asistenţa umanitară în caz de urgenţă, astfel încât din valoarea de 25 milioane de euro pentru primul an, o sumă de 8 milioane de euro să fie disponibilă pentru materiale de construcţie destinate zonelor afectate de inundaţiile din Republica Moldova, scrie Agerpres.